Naslovna » Izlasci » Dani Indonezije u Beogradu

Dani Indonezije u Beogradu

Manifestacija Dani Indonezije biće organizovana od 24. februara do 2. marta (12.00-16.00) u hotelu Crowne Plaza, povodom obeležavanja velikog jubileja, 60 godina od uspostavljanja diplomatskih i prijateljskih odnosa između Beograda i Džakarte.

Ambasada Republike Indonezije dovodi u Beograd poznatog indonežanskog kuvara Vindexa Valentina Tengkera, koji će se zajedno sa svojim timom postarati da degustacija tradicionalne indonežanske hrane sa ostrva Java, Sumatra, Bali, Madura i Sulavesi, ostane nezaboravno iskustvo čula ukusa i mirisa.

Dani IndonezijeZbog specifičnih geografskih odlika, klimatskih uticaja, flore i faune, kao i upliva različitih kultura i religija – Indije, Kine, Evrope, indonežanska kuhinja je jedna od najraznolikijih na svetu. Indonežanska trpeza ne samo da predstavlja vatromet živopisnih boja voća i povrća ekvatorijalnog podneblja (jagoda, banana, dinja, džekfrut, rambutan, pitaja – zmajsko voće), već i simfoniju mirisa i delikatnih ukusa plodova mora i mesa.

Na ostrvu Sumatra kuhinja je bliska indijskoj – koristi se začin kari pri pripremanju mesa i povrća. Sa druge strane, Java je očuvala davnašnje kulinarske afinitete uz primesu uticaja iz Kine. Prva asocijacija na indonežansku kuhinju je obilje začina – čilija, muskatnog oraščića, karanfilića, kurkume, đumbira čija kombinacija daje neverovatne ukuse jelu. U prilog tome govori i činjenica da je jedan od specijaliteta zapadne Sumatre, jelo rending, proglašeno za najukusnije jelo na svetu u kategoriji 50 najukusnijih jela sveta, na osnovu online glasanja čitalaca portala CNN. To je govedina barena u kokosovom mleku sa dodatkom limunove trave, kurkume, belog luka, čilija i đumbira.

Tokom manifestacije Dani Indonezije, u okviru specijalnog menija, naći će se čuveni specijaliteti i tradicionalna jela, kao što su soto ajam, sate, gado gado, nasi goreng i čuveni tradicionalni ljuti sos sambal. Svi ovi divni specijaliteti, biće jedinstvena prilika da usred zime u Beogradu zagrejete svoja nepca i upoznate neke nove ukuse istoka na indonežanski način. (danubeogradu.rs)