Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Omaž edicija, IT kutak, Ženski dan…

Mini BG vesti: Omaž edicija, IT kutak, Ženski dan…

»»» UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) organizovaće program „Ponovo radi bioskop„, u okviru „Omaž edicije“ u sredu, 19. februara od 19.00. Biće predstavljen Slobodan Cica Perović kroz svojevrsni aktivni panel ljudi koji su ga poznavali tokom bioskopskih projekcija TV drama „Drveni sanduk Tomasa Vulfa“, po scenariju Danila Kiša i režiji Branka Ivande iz 1973, kao i TV drame iz 1968. Gordana Mihića „Gospodin Foka“, u režiji Aleksandra Đorđevića u kojima je glavne uloge tumačio Slobodan Perović. Ulaz slobodan.

»»» Svečano otvaranje IT kutka (test faza) u Domu omladine Beograda biće organizovano 20. februara od 12.00. IT (aj-ti) kutak se nalazi u holu ispred sale Ameerikana, a osmišljen je kao omladinski edukativni centar, namenjen prevashodno srednjoškolcima i studentima. Opremljen je najsavremenijim Apple Macintosh kompjuterima koji mogu da rade na vodećim platformama Mac OS, Windows, Linux i Android. It kutak će funkcionisati kao prostor u kome se odvijaju isključivo obrazovne aktivnosti i gde će mladi moći da pokrenu svoje Start Up projekte. IT kutak neće raditi kao igraonica ili internet kafe.

»»» U KC Rex, 22. februara od 15.00 do 18.00, biće održan još jedan Ženski dan koji vode Miomira Jović i Mirjana Kljajić. Ovoga puta od parčića kože koji bi inače završili kao otpad, uz malo znanja, spretnih ženskih ruku i kreativnog nadahnuća, ostaci kože dobiće upotrebnu vrednost kao cvetovi, kaiševi, privesci, broševi… Obradujte prijateljicu, neku drugu vama važnu osobu ili sebe sitnicom za predstojeći Osmi mart. (Potrebno je poneti makaze.) Radionica je otvorena i besplatna za sve žene.

»»» U bioskopima će se od 10. aprila prikazivati animirani film „Rio 2 3D“, a svim ljubiteljima ovog filma i glume pruža se prilika da učestvuju u sinhronizaciji na srpski jezik. Audicija za dve uloge u sinhronizaciji održaće se 19. februara u bioskopu Cineplexx Delta City od 12.00 do 15.00. Uloge su namenjene deci uzrasta od sedam do 12 godina. Audiciju vodi Marko Daraboš, poznatiji kao Mali Marko, najmlađi radijski voditelj u Srbiji i zvezda Radija S. Mali Marko je jedan od specijalnih gostiju sinhronizacije, uz ekipu koju čini sjajan tim poznatih glumaca: Dragan Mićanović, Ana Sofrenović, Marko Živić, Milan Antonić, Srđan Timarov i Marko Marković. O dobitnicima uloga odlučivaće žiri koji vodi reditelj sinhronizacije, Marko Kon.
Prijavu za učešće u audiciji treba da pošalje jedno od roditelja dece ili punoletan srodnik, na adresu rio@mcf.rs, do 18. februara u 12.00. Oni koji dobiju potvrdu o učešću dolaze u bioskop Cineplexx Delta City u 11:30. U prijavi treba napisati nekoliko rečenica o iskustvu i razlozima za učešće u audiciji. Broj učesnika u audiciji je ograničen.

»»» Podsećamo, od 27. februara do 2. marta na Beogradskom sajmu organizuju se četiri sajamske manifestacije: 36. Međunarodni sajam turizma, 10. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme – HORECA, 5. Međunarodni sajam vina Beo Wine i 10. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“. Ove godine u šest hala Beogradskog sajma predstaviće se rekordan broj izlagača, više od hiljadu iz 54 države.

»»» U četvrtak, 20. februara od 19.00, u Kući kralja Petra I, ustanovi kulture čiji je osnivač GO Savski venac, biće otvorena izložba slika Novaka Bubanje, akademskog slikara. Ova izložba predstavlja deo doktorskog umetničkog projekta, a Bubanja će izložiti 28 novih slika, u tehnici ulja na platnu. Izložbu će otvoriti Miloš Šobajić, akademski slikar. Izložba će biti otvorena do 28. februara, svakog dana od 12.00 do 18.00. Ulaz slobodan.

»»» Povodom godišnjice smrti Darinke Jevrić, u utorak, 18. februara od 19.00 u Kući Đure Jakšića, održaće se književno veče posvećeno stvaralaštvu ove najpoznatije srpske pesnikinje sa Kosova i Metohije, dobitnice mnogih nagrada, čija je poezija zastupljena u mnogim antologijama savremene srpske poezije u Rusiji, Ukrajini, Turskoj, Indiji, Švedskoj, Italiji, Engleskoj… Osim glumaca koji će recitovati stihove, o Darinki Jevrić govoriće: Mošo Odalović, Mirko Žarić, Danica Andrejević, Mitra Reljić i Živojin Rakočević.

»»» Ljubica Arsić će u utorak, 18. februara od 19.00, biti gošća književnog programa „Šta čitam, kako pišem“ u Galeriji 73 na Banovom brdu. Veče je zamišljeno kao skiciranje portreta ove autorke koja u svojim pričama i romanima smelo ispituje topose čežnje i erosa, poigrava se tabuima, pomera granice savremenog pripovedanja. Biće reči i o antologijama priča naših i svetskih pisaca koje Arsićeva priređuje. Razgovor će voditi Sanja Milić, novinar.

»»» Predavanje o majanskom pismu, u okviru koga će biti prikazani neki od najvažnijih zapisa i kratka istorija dešifrovanja ovog pisma od XVI do XXI veka, održaće dr Sanja Savkić. Predavanje će biti 20. februara od 19.00 u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije (Rige od Fere 4).

»»» Spider-Man je postao prvi superheroj ambasador globalnog pokreta Sat za našu planetu, koja je u organizaciji Svetskog fonda za prirodu, sa ciljem da inspiriše pojedince, da iskoriste svoju moć i postanu superheroji svojoj planeti. Ove godine, Sat za našu planetu (29. mart) i heroj dugo očekivanog filma Čudesni Spider-Man 2, zajedno sa glumcima Endrjuom Garfildom, Emom Stoun i Džejmijem Foksom, pozivaju ljude da učestvuju u projektu koji ima za cilj da iskoristi moć mase i prikupi sredstva za ekološke projekate širom sveta. Inače, Čudesni Spider-Man 2 naći će se u svim domaćim bioskopima od 24. aprila. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.