Naslovna » Izlasci » Film » Slobodna zona: Slika koja nedostaje
Slika koja nedostaje
Slika koja nedostaje

Slobodna zona: Slika koja nedostaje

U KC Rex (Jevrejska 16), 13. februara od 20.00, biće organizovana projekcija dokumentarnog filma Slika koja nedostaje.

Početak projekta „Dokumentarni četvrtak“ i prošlomesečnu projekciju u KC Rex-u obeležila je puna sala i odlična reakcija publike na film Mihael H. Profesija: reditelj. Posle ovog uspešnog starta, Slobodna zona poziva publiku na projekciju filma Slika koja nedostaje kambodžanskog reditelja, Ritija Pana.

Režim Pola Pota preuzeo je kambodžansku prestonicu 17. aprila 1975. Stanovništvo je okupljeno i poslato u poljoprivredne radne logore. U to vreme, autor filma Riti Pan imao je jedanaest godina. Preko dokumentarca Slika koja nedostaje, koji predstavlja svojevrsnu hroniku rediteljevog detinjstva pod režimom zlogasnog diktatora, Riti Pan zapravo ukazuje na problem filmske prezentacije negativnih događaja iz istorije.

Koristeći makete i minijaturne figurice od terakote u kombinaciji sa propagandnim arhivskim materijalom iz te epohe, minucioznim rediteljskim postupkom pokušava da rekonstruiše sećanje na vlastito detinjstvo u vreme vladavine Crvenih kmera.

Jedan od filmova ovog reditelja, S21 Crveni kmeri – mašina za ubijanje, mnogi smatraju jednim od najzačajnijih dokumentarnih filmova u istoriji filma.

Cena ulaznice je 200 dinara. (danubeogradu.rs)