Naslovna » Izlasci » Festivali » Šopen Fest, 27. februar – 2. mart
Šopen fest
Å open fest

Šopen Fest, 27. februar – 2. mart

Drugi međunarodni Beogradski Šopen fest biće održan od 27. februara do 2. marta, u organizaciji udruženja Kreartiva sa MŠ Stanković.

Na nekoliko lokacija u gradu predstaviće se mladi talenti i afirmisani umetnici kroz raznovrsne edukativne i koncertne sadržaje: pijanističko takmičenje mladih talenata, majstorske radionice, stručna predavanja, radionice za decu, tri pijanistička resitala i dva koncerta mladih talenata.

Za ljubitelje klavirskog zvuka posebno skrećemo pažnju na nastupe Aldone Budrevic – Jakobson u Svečanoj sali Skupštine grada (27. februar, 20.00), zatim Nevena Šobajića (MŠ Stanković, 28. februar, 20.00) i na koncert Đuzepea Andalora u Kolarcu (2. mart, 20.00). Andaloro će održati i otvoreni masterklas u ponedeljak, 3. marta od 11.00, na FMU.

Za širu publiku će i ove godine biti zanimljiv koncert Šopen kao inspiracija (1. mart, 20.00 – Dom vojske Srbije), na kome će mladi i renomirani umetnici izvesti Šopenove kompozicije u drugačijim i neobičnim aranžmanima, a biće izvedena i dela savremenih srpskih kompozitora inspirisana Šopenovim stvaralaštvom (Svetotar Nešić „Šopenturno“, Milica Rogulja – triptih Omaž Šopenu – premijera, Ivana Vojnović – Šopen – mazurka, burleska – premijera).

Nastupiće: Umetnički ansambl Stanislav Binički sa potpurijem Šopenovih najpopularnijih melodija na čelu sa maestrom Pavlom Medakovićem, Ingmar Piano Duo, Hor Čarolija, mladi talenti – čelisti Vuk Ovaskainen i Irena Josifoska, studenti FMU (Ivan Bašić, Leo Borisavljević,Momčilo Petrović), dua Ivan Kundičević & Vanjuška Martinović (violina i klavir), Sanja Jančić & Tatjana Simonović (čelo i klavir),Mileta i Snežana Stanković (čelo i klavir), Kvartet Mistik čelo, gudački kvartet Mozaik, pop vokal Nevena Filipović i Milovan Paunović, Milan Dujmović – gitara…

Ulaznica na koncert je dobrovoljni prilog, kojim će publika pomoći lečenje desetogodišnjeg dečaka Vuka Lojkovića, obolelog od cerebralne paralize, kome je operacija zakazana sa mart u Beču.

U okviru koncertnog programa, najavljujemo i koncert Pobednika takmičenja u Domu vojske 1. marta od 18.00. Prateći program „Fest gosti“ predstaviće najbolje učenike muzičkih škola iz Zaječara i Bijeljine, na koncertu u Kulturnom centru Beograda, u subotu 2. marta od 18.00.

Takođe, i ove godine će tokom sva četiri festivalska dana biti organizovane i muzičke, plesne i fotografske radionice za decu, u ustanovama kulture Parobrod, Novobeogradska kulturna mreža, Palilula i Mikser haus, gde će mališani u prisustvu stručno profilisanih edukatora, na zabavan način upoznavati osnove muzičkog, plesnog i vizuelnog opažanja i izražavanja. (danubeogradu.rs)