Naslovna » Izlasci » Film » Dobitnik Oskara za najbolji film 12 godina ropstva u bioskopima
12 godina ropstva

Dobitnik Oskara za najbolji film 12 godina ropstva u bioskopima

Film proglašen za najbolje ostvarenje u 2013. godini na ovogodišnjoj dodeli Oskara, 12 godina ropstva (12 Years of Slave) od danas se prikazuje u bioskopima.

Ova drama snimljena po knjizi, autobiografiji Solomona Nortapa, osvojila je još dve zlatne statuete: Džon Ridli je dobio Oskara za najbolji adaptirani scenario a mlada kenijska glumica Lupita Njong’o za sporednu žensku ulogu. Pored ovih priznanja, 12 godina ropstva osvojio je i Zlatni globus kao najbolji film i nagradu BAFTA. Beogradska publika imala je priliku da premijerno pogleda ovaj film na FEST-u.

Istinita priča o želji za slobodom i očuvanjem dostojanstva počela je u Americi pre Građanskog rata, kada je Solomon Nortap, slobodni crnac iz Njujorka, otet i prodat kao rob. Suočavajući se sa surovošću, oličenom u ozloglašenom vlasniku robova, kao i sa neočekivanom ljubaznošću, Solomon pokušava ne samo da ostane živ, već i da vrati svoje dostojanstvo. U nezaboravnoj odiseji koja je trajala 12 godina jedan događaj promeniće tok njegovog života. A to je bio susret sa kanadskim abolicionistom.

Uloge tumače: Čivitel Edžiofor, Majkl Fasbender, Dvajt Henri, Bred Pit, Benedikt Kamberbadž, Lupita Njong’o. (danubeogradu.rs)

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.