Naslovna » Izlasci » Pozorište » JDP: Premijera predstave Unosno mesto
Unosno mesto

JDP: Premijera predstave Unosno mesto

Večeras, 7. marta od 20.00, na Sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a biće premijerno izvedena predstava Unosno mesto.

Po tekstu Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog Egon Savin je režirao komad u kome glume Nikola Rakočević, Branislav Lečić, Jelisaveta Sablić, Predrag Ejdus, Srđan Timarov, Jovana Gavrilović, Anđelika Simić, Bogdan Diklić i drugi.

U društvu u kome korupcija postane društvena norma, dodvoriti se nadređenima važnije je od diplome. Zato je stvar životnog opstanka obezbediti sebi unosno mesto. A zato se u ovoj predstavi može čuti „opaska“ kao što je: „Mito! Kakva reč – mito! Sami su je izmislili da vređaju čestite ljude. Ne radi se o mitu, nego o zahvalnosti. A greh je čoveku odbiti zahvalnost, to će uvrediti čoveka“. Ili ova: „Neoprostiva glupost! Neće da uzimaju mito, hoće da žive samo od plate“.

Reditelj Savin uputio je publiku:
– Komedija Unosno mesto odvija se u miljeu moćnih državnih činovnika i naglo obogaćenih moskovskih trgovaca. O njima Ostrovski kaže – oni nisu više neobrazovani kao što su bili njihovi očevi, naprotiv, imaju fine manire, lepu spoljašnjost, idu u Pariz na izložbe, piju šampanjac, čitaju francuske novine, prate evropsku modu, ali ništa od toga nije posledica prave produhovljenosti, već sredstvo za mimikriju. Pod tom privlačnom spoljašnošću krije se isti egoizam, surovost i samoljublje njihovih predaka. Oni su energični, spretni, sposobni da zarade, što je, zapravo, drugo ime za grabljivost. Oni su cinični, ponekad čak i pošteni, ali bez ikakve samilosti ili plemenitosti. Njihovo materijalno bogaćenje, koje je divlji kapitalizam omogućio korupcijom, stvara u njima „ludilo moći“.

Dramaturg je Miloš Krečković, scenograf je Miodrag Tabački, a kosmitograf – Lana Cvijanović. (danubeogradu.rs)