Naslovna » Izlasci » Sport » Vrt dobre nade: 21. Dečji maraton, 12. aprila
Dečiji maraton
Dečiji maraton

Vrt dobre nade: 21. Dečji maraton, 12. aprila

U Beogradskom zoološkom vrtu, u subotu, 12. aprila, biće održan 21. „Smoki Smokić“ dečji maraton.

Oko 16.000 mališana iz 14 predškolskih ustanova trčalo je u kvalifikacijama za ovo takmičenje krajem marta. Učesnici će se takmičiti u 12 kvalifikacionih i jednoj finalnoj trci na stazi oko slonare, dugoj 230 metara. Već nekoliko godina u okviru manifestacije održava se i trka dece sa invaliditetom.

Snežana Đurić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, rekla je da predškolske ustanove veliku pažnju posvećuju sportskim aktivnostima, jer deca na taj način razvijaju sportski duh, borave u prirodi i druže se.

– Među mališanima koji će učestvovati na maratonu se sigurno krije i nekoliko budućih vrlo uspešnih sportista. Interesovanje dece i roditelja je veliko, a nadam se da će ubuduće ova manifestacija biti još masovnija. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je i ranije pomagao i podržavao ovu manifestaciju, što će sigurno i ubuduće činiti – kazala je Snežana Đurić.

Direktor Zoološkog vrta Vuk Bojović istakao je da je u vreme sankcija iz naše zemlje jedino vest sa glavnog i dečjeg maratona otišla u svet.
– Ponosan sam što sam bio domaćin tolikom broju maratona – rekao je Bojović i dodao da boljeg mesta od Vrta dobre nade za održavanje takve manifestacije nema. Još nije dogovoreno ko će biti sudija na maratonu, ali moguće je da to bude tigar Kan, slonica Tvigi ili možda neki kengur.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, kazao je da je pre dvadeset godina dogovor oko Dečjeg maratona vrlo brzo napravljen, te da „bez dobre organizacije i zajedničke aktivnost ne bismo mogli“.

– U dosadašnjoj istoriji Dečjeg maratona u kvalifikacijama za ovaj događaj učestvovalo je više od 330.000 beogradskih predškolaca. Ako je bar mali procenat te dece poželeo da se bavi sportom, učinili smo veliku stvar – naglasio je Nikolić.

On je Vuku Bojoviću uručio Veliku povelju Beogradskog maratona za doprinos u organizovanju i održavanju Dečjeg maratona.

Evropska atletska asocijacija (EAA) uvrstila je Dečji maraton u plan podrške događajima od posebnog značaja za razvoj atletskog sporta u Evropi. (Beoinfo)