Naslovna » BG servis » Vremenske neprilike u Beogradu – stanje veoma loše
Zelenilo - stabla
Zelenilo - stabla

Vremenske neprilike u Beogradu – stanje veoma loše

Kiša pada u celoj Srbiji, pa i u Beogradu već drugi dan – vremenske neprilike izazvale su velike probleme po celom gradu i okolini! Stanje je najkritičnije u Obrenovcu, Lazarevcu i Grockoj. Proglašena je vanredna situacija u celoj Srbiji!

Evakuisani su stanovnici naselja Junkovac u opštini Lazarevac, a angažovana je Žandarmerija, policija i pripadnici Civilne zaštite.

Kružni put ulaz u Leštane blokiran je u oba pravca a vatrogasno spasilačke ekipe rade na spasavanju iz autobusa i automobila. Deo ibarske magistrale kod Velikih Crljana je neprohodan.

U Umčarima se noćas utopila jedna osoba i to je prva žrtva poplava u Beogradu, saopštio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

U protekla 24 sata na teritoriji Beograda palo je oko 140 litara kiše po kvadratnom metru, a očekuje se da će u toku dana pasti još oko 50 litara, što je ravno tromesečnom proseku padavina u prestonici, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Situacija u centralnim beogradskim opštinama je pod kontrolom, gradski saobraćaj normalno funkcioniše, pogon „Kosmaj“ je u funkciji, kao i linije „Laste“.

U Karađorđevoj ulici u Zemunu i u Banatskoj ulici jutros je oboreno drvo na kolovoz, što je uzrokovalo saobraćajnu gužvu u tom delu grada. Saobraćajnih gužvi ima na Zrenjaninskom i Pančevačkom putu i na Pančevačkom mostu u smeru ka centru Beograda.

Kontakt telefoni dežurnih službi

Tokom trajanja jakog kišnog talasa koji je zahvatio Beograd, svi građani mogu da zatraže savet i pomoć od dežurnih službi u opštinama i mesnim zajednicama.

GO Barajevo – 011/8302-118;
GO Voždovac – 064/8788-087;
GO Vračar – 011/3081-400;
GO Grocka – 011/8501-162, 066/8062-171;
GO Zvezdara – 011/3405-771;
GO Zemun – 062/8018-827;
GO Lazarevac – 011/8123-191;
GO Sopot – 011/8251-232;
GO Mladenovac – 011/8231-422;
GO Novi Beograd – 011/3106-872;
GO Obrenovac – 064/8322-674;
GO Palilula – 011/323-6221, 069/8266-520;
GO Rakovica – 011/3582-582;
GO Savski venac – 011/2061-845;
GO Stari grad – 011/3220-721;
GO Surčin – 011/8443-759, 011/8442-111, 011/8443-765;
GO Čukarica – 062/8017-082.

Problemi „Zelenila“

JKP „Zelenilo – Beograd“ sa neophodnom mehanizacijom neprekidno dežura već 48 sati i uspešno se bori sa posledicama nevremena, saopšteno je iz tog preduzeća. Na tom poslu angažovani su svi radnici, raspoređeni u ekipe sastavljene od po pet zaposlenih zajedno sa Operativnim timom za hitne intervencije, koji aktivno obilaze sve zelene površine – parkove, saobraćajnice, skverove, drvorede i po potrebi intervenišu. Na terenu je angažovano šest hidrauličnih platformi.

Jak vetar je dodatno otežao situaciju, posebno u opštinama Novi Beograd i Zemun, gde je bilo i najviše izvalina stabala. U toku noći bilo je 58 intervencija, a najviše je bilo izvaljenih stabala, usled obilnih padavina, jakog udara vetra, raskvašenog terena. U trinaest slučajeva prouzrokovane su štete na parkiranim vozilima i vazdušnim elektrovodovima. Zbog najave pojačanog olujnog vetra, iz tog preduzeća apeluju na sugrađane da posebno obrate pažnju prilikom parkiranja svojih automobila.

Za sve slučajeve oborenih ili oštećenih stabala, koja mogu naneti materijalnu štetu ili ugroziti život građana, sugrađani se mogu obratiti dežurnoj službi JKP „Zelenilo – Beograd“, Bulevar vojvode Mišića 85a, na telefon 2650-683. Dežurna služba radnim danima radi od 15 do 7 časova, a vikendom i praznicima 24 časa. Pozivanje dežurne službe moguće je i preko Gradskog centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije i MUP-a.

GSP: Skraćenja pojedinih linija

Vozila javnog gradskog prevoza na pojedinim linijama od jutros saobraćaju izmenjenim trasama zbog kiše i velikih količina vode na kolovozu i šinama, saopšteno je iz GSP „Beograd“. Tramvajske linije 3 i 12 saobraćaju do „Gospodarske mehane“, a na ostatku trase uspostavljene su autobuske linije. Vozila na linijama 7 i 9 saobraćaju skraćenom trasom do depoa „Sava“, a uspostavljena je autobuska linija 7A od Ušća do Bloka 45. Tramvajska linija 13 putnike prevozi od depoa „Sava“ do „Gospodarske mehane“.

Vozila na liniji 20 saobraćaju skraćenom trasom do naselja Medaković 3, a autobusi na liniji 405 saobraćaju trasom linije 408 do škole u Prnjavoru, zatim levo putem za Pavićevac, do Ripnja i dalje redovnom trasom. Vozila na liniji 504 saobraćaju kroz tunel zbog obustave saobraćaja i odrona u Ulici oslobođenja, kao i autobusi na liniji 47 zbog velike količine vode kod manastira u Rakovici.

Skraćena je i linija 407 do stajališta „Kolonija“. Linije 94 i 49 preusmerene su na stare trase.

Epidemiološke mere

Zbog novog poplavnog talasa u Srbiji, stručni timovi mreže zavoda i instituta za javno zdravlje su na terenu i u stalnoj koordinaciji sa lokalnim štabovima za vanredne situacije. Preduzimaju se sve neophodne higijensko-epidemiološke mere u cilju sprečavanja posledica izazvanih poplavama.

Pooštren je nadzor nad crevnim zaraznim bolestima, posebno u objektima kolektivne ishrane, kao i nadzor nad radom zdravstvenih ustanova i kontrola obaveznog prijavljivanja zaraznih bolesti. Pooštren je i nadzor nad vodosnabdevanjem, koji podrazumeva i redovno obaveštavanje stanovništva o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i sanitarno-higijenskim merama koje se sprovode tokom i nakon povlačenja poplave.

Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje građanima u ugroženim područjima da zamućenu vodu i vodu koja je promenila boju ne koriste ni za piće ni za pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji snabdevaju vodom iz cisterni, koriste flaširanu vodu i slede preporuke nadležnih zavoda i instituta za javno zdravlje. Za individualne vodne objekte (bunari, lokalni vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem) koji nemaju laboratorijsku potvrdu o higijenskoj ispravnosti vode za piće, potrebno je da se u što kraćem roku izvrši laboratorijsko ispitivanje. Namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.

Vanredna situacija u celoj Srbiji

Vlada Srbije, zbog zbog poplava i obilnih padavina, proglasila vanrednu situaciju u celoj zemlji. Vlada se za pomoć obratila Evropskoj komisiji, ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu i Vladi Slovenije.

Vanredna situacija u zemlji proglašava se ukoliko je procenjeno da je u zemlji stanje u kojem su rizici i pretnje ili posledice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi.

Zbog toga je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, posebne snage i sredstva uz pojačan režim rada, piše u Zakonu o vanrednim situacijam, a odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Vlada Srbije.

Zakonom je uređeno delovanje, proglašavanje i upravljanje vanrednim situacijama, kao i sistem zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, udesa i katastrofa, posledica terorizma, ratnih i drugih većih nesreća.

Regulisane su i nadležnosti državnih organa, autonomnih pokrajina, jedinica lokalne samouprave i učešće policije i Vojske Srbije u zaštiti i spasavanju, zatim prava i dužnosti građana, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika u vezi sa vanrednim situacijama i organizacija i delatnost civilne zaštite na zaštiti, spasavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Pored primarnog, a to je zaštita ljudi i materijalnih dobara, zakon predviđa i finansiranje, inspekcijski nadzor, međunarodnu saradnju i druga pitanja od značaja za organizovanje i funkcionisanje sistema zaštite i spasavanja.

Za rukovođenje u vanrednim situacijama, što podrazumeva usmeravanje pojedinaca, delova sistema i sistema zaštite i spasavanja, za teritoriju Srbije zadužen je Republički štab za vanredne situacije, koji obrazuje Vlada Srbije, za teritoriju autonomne pokrajine – pokrajinski štab, koji obrazuje izvršni organ autonomne pokrajine, a za teritoriju upravnog okruga – okružni štab za vanredne situacije, koji obrazuje Republički štab za vanredne situacije. Gradski štab obrazuje skupština grada.

Definisane su i snage zaštite i spasavanja i to u štabovi za vanredne situacije, jedinice civilne zaštite, vatrogasno-spasilačke jedinice, policija, Vojska Srbije, oni čija je redovna delatnost zaštita i spasavanje, kao i privredna društva i druga pravna lica, zatim Crveni krst Srbije, Gorska služba spasavanja Srbije, i udruženja koja su osposobljena i opremljena za zaštitu i spasavanje.

U objekte i sredstva za zaštitu i spasavanje spadaju skloništa i drugi zaštitni objekti, skladišta, zaštitna i spasilačka opremu i oruđa, oprema za osposobljavanje i obuku, prevozna sredstva, telekomunikacioni i alarmni uređaji i drugi materijali koji se koriste za zaštitu i spasavanje.