Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Englezi i sport: Kvazisportska nacija
Englezi i sport
Englezi i sport

Englezi i sport: Kvazisportska nacija

Nije da ne volim sport, samo ne podnosim fudbal i ono što uz njega ide – fudbalere i fudbalske tribine, uz to navijačke pesme loših rima i jednako loših melodija, uz to i neizbežne dominantno neandertalske grupe izražajno prostačkih manira.

Nezavisno od individualnih potreba za elementarnu pristojnost, to je nekultura u najčistijem obliku.

No, ovo je godina ne samo fudbalskog svetskog prvenstva, nego i Komonvelt igara, smišljenih, uverena sam, zarad opstanka nekih samo engleskih, a svugde drugde zaboravljenih sportova. Biće to prilika, kao i o sličnim sportskim zgodama, da Englezi opet časno izgube u sportovima koje samo još oni neguju u zemljama svojih bivših kolonija. Nema nacije koja je tolike sportove izmislila, da bi u njima gotovo na svim takmičenjima redovno gubila.

Istine radi, da bacimo pogled na neke od popularnih engleskih sportova…

Ragbi

Dobro je poznato da je ragbi oblik kolektivnog valjanja po raskvašenim terenima, sa sporadičnim pojedinačnim proklizavanjem i visoko šutiranom jajastom loptom. Manje je poznato da je ime sporta, zapravo ime škole u kojoj je jedan učesnik fudbalske utakmice, sa tada još drugačijom loptom, odlučio da „stvar“ uzme u ruke i potrči koliko ga noge nose.

Netball

Za netball, koji je sada isključivo ženski sport, znaju samo one koje ga igraju, mada izdaleka, izbliza manje, podseća na minimalističku košarku usporenih i strogo ograničenih pokreta.

Kroket i polo

Kroket (ne kriket) i polo još okupljaju aristokratiju na uredno podšišanim engleskim travnjacima, iako zbog viška rekvizita i nedostatka dinamike nisu ni deo Komonvelt igara.

Popularni evropski timski sportovi

Timski sportovi, popularni u kontinentalnom delu Evrope, kao što su košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo… Englezima su potpuno nepoznati i mogu se videti na „malim ekranima“, samo tokom međunarodnih sportskih manifestacija, kakva je Olimpijada; kojom prilikom komentatori potencijalnim gledaocima čitaju uputstva za praćenje utakmica.

Tenis

Čak i tenis je interesantan samo u vreme trajanja Vimbldona, kad narod spremno pohrli u redove za karte i vimbldonske jagode, za ostale teniske turnire se malo ko i zanima.

Sport u školama

Sportovi na kojima se izgrađuje duh nacije pripadaju, kao mnogo toga, nekim bivšim, ali zasigurno nikad zaboravljenim vremenima. U školama se, po tradiciji iz doba kad su u njima stasavali samo muški članovi boljih porodica, bez obzira na pol igra: kriket, ragbi i hokej na travi.

Godinama se već govori o tome, kako su ovi dosta specifični i suviše grubi sportovi potpuno neprimereni fizičkom razvoju i interesovanjima devojčica, ali da bi do bilo kakve promene u sistemu došlo, potrebno je da prođe nekoliko decenija peticija, predloga i parlamentarnih diskusija.

Za to vreme, devojčice i ne samo one, na sve načine izbegavaju časove fizičkog vaspitanja (i ovde se to tako zove).

Kauč sportisti

U ovoj zemlji odrasta se sa uverenjem da je sport aktivnost za fizički dovoljno jake i mentalno jednako prodorne, dok oni neadekvatne telesne građe ili duhovnog sklopa na sport treba da zaborave.

Tako iz generacije u generaciju Englezi postaju sve uspešniji kauč sportisti, jer im najbolje ide da zavaljeni u fotelje sede sa pivom i čipsom ispred televizora, dok za prave sportske okršaje nemaju dovoljno srčanosti ni borbenog duha. ♦

SVI TEKSTOVI BEOGRAĐANKE U LONDONU!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.