Naslovna » Izlasci » Film » Film „Velika španska familija“ u bioskopima
Velika španska familija
Velika Å¡panska familija

Film „Velika španska familija“ u bioskopima

Posebna filmska poslastica za ljubitelje španske kinematografije ali i fudbala je komedija „Velika španska familija“ (La gran familia Espanola“) nagrađivanog reditelja Danijela Sančeza Arevala.

„Velika španska familja“ jedan je od najgledanijih španskih filmova prošle godine. Reditelj je spojio dve omiljene španske stvari – porodicu i fudbal, i snimio odličnu komediju smeštenu u 2010. godinu kada je Španija osvojila svetsko prvenstvo u fudbalu.

Fim koji je premijerno prikazan na nedavno održanom festivalu „Španski metar“, na repertoaru je beogradskih, ali i bioskopa širom Srbije.

Efrajimova porodica

Najmlađi od petoro braće sa biblijskim imenima, Efrajim, pitao je svoju desetogodišnju drugaricu iz škole, da se uda za njega kada oboje napune 18. Osam godina kasnije nisu ni sanjali da će Španija igrati finale svetskog prvenstva u fudbalu na dan njihovog venčanja. Efrajimova porodica se tog dana okuplja i dok je cela zemlja okupirana utakmicom, svaki član porodice igraće svoj mali meč u pokušaju da prihvati ono što je jeste i odakle dolazi.

Reditelj Danijel Sančez Arevalo umetničku karijeru započeo je kao scenarista i autor poznatih TV serija, a zatim se usavršavao na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku gde je i započela njegova karijera reditelja. Po povratku u Španiju, osvojio je mnogobrojne nagrade, a njegov prvi dugometražni film „Tamno plava skoro siva“ je nagrađen u Veneciji 2006. godine.

„Velika španska familija“ je njegov četvrti film, i po Sančezovim rečima, to je priča o sastavljanju, rastavljanju i ponovnom sastavljanju jedne porodice u jednom danu.

– Naša reprezentacija nas je ujedinila i učinila da se svi osećamo manje usamljenim ali je i ublažila naš bol i naše male lične krize. Pobeda nam je pomogla da vidimo mali zrak svetlosti na kraju tunela. Privilegiju da radim sa ovakvim glumcima sam prihvatio sa odgovornošću. Niko dok snima ne može i ne sme da bude siguran da će film biti dobar, ali mora da pruži iskrenost, poštovanje i želju za kvalitetom – kaže Danijel Sančez Arevalo.

Film je nagrađen sa dve nagrade Goja. Glavne uloge tumače: Antonio de la Tore, Kim Gutierez, Veronika Ečegui, Roberto Alamo, Miguel Fernandez. (danubeogradu.rs)