Naslovna » Blog » Fantastični Beograd » Kad su krize: Hleba i serija
Serija - The Flash
Serija - The Flash

Kad su krize: Hleba i serija

Navikavamo se na činjenicu da nam ove krize neće skoro proći, pa je vreme da počnemo da razvijamo ozbiljne kompenzatorne mehanizme za pogubna dejstva koje takve situacije mogu da imaju na živčani sastav.

Stari Rimljani su postavili princip, a na nama je da povedeni primerima iz skorije prošlosti zbrišemo u čist eskapizam. Velika Depresija 20-ih je recimo, imala zvučni film i iz njega iznedren – mjuzikl, detektivske radio drame i naposletku big bendove i sving muziku uz koju je plesala cela američka nacija.

A sada? Pa, nije velika mudrost reći da su TV serije odavno prevazišle filmove po kvalitetu priče, glume pa čak i produkcije, a u poslednje vreme se taj trend iskazuje i na domaćim televizijama. Štaviše, na našim kablovskim kanalima uveliko dominiraju upravo SF serije, koje zauzimaju mesto starih ljubavi kao što su „Dosije X“ i večiti „Star Trek“ (koje takođe možete periodično uhvatiti tu i tamo!).

Tako nam prirastaju za srce i novi „Doctor Who“, „Igra prestola“, „Okružen mrtvima“ (superkul je što su uzeli prevod nekadašnjeg mikro izdavača originalnog stripa u nas), dok oni koji svoj fiks zabave skidaju sa interneta odavno otkidaju na „Supernatural“, „Arrow“, „Helix“…

Slovenski bogovi
Slovenski bogovi

Sajberpank blaženstvo

Tu je naravno i Sci-Fi iliti Sy-Fy kanal koji samo i pušta i produkuje ovakve sadržaje, čak i kad nisu baš naj-naj sa produkcionim uslovima, i dalje su lep odmor za mozak i oči.

I kada kroz svetsku SF zajednicu prostruje vesti o svim novim serijalima koji nas očekuju samo ove godine ne možemo a da ne poželimo da se kao u nekom otkačenom sajberpanku lepo direktno uštekamo u televizor i prepustimo se blaženstvu.

U međuvremenu, možemo i da zamišljamo kako bi to recimo izgledalo u domaćoj radinosti! I da umesto zaronjenosti u istoriju oko koje se nikad nećemo složiti ili koja nas uljuljkuje u nostalgiju za nekim u suštini nepostojećim vremenima, dobijemo neke sasvim nove i iščašene serije!

Recimo da RTS producira priču o starim slovenskim bogovima Svetovidu, Dajbogu, Svarogu, Velesu, Triglavu i Vesni koji se pojavljuju u savremenoj Srbiji i, sakriveni iza tajnih identiteta pomažu ljudima. Ko mi mazne ideju… neka mu je na poklon! 

SVE FANTASTIČNE BEOGRADSKE PRIČE!

»»»» Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Objavio je zbirku SF i horor priča „Poslednja velika avantura“ (Matica srpska, Novi Sad, 2009), scenarista je alternativnoistorijskog strip serijala „Družina Dardaneli” sa crtačem Draganom Paunovićem (prvi album, „Poljubac leptirice” je izdao System comics, 2011), a nedavno je objavio i istorijski triler roman „Peščana hronika” (Laguna, 2013.) o omladinskim radnim akcijama izgradnje Novog Beograda i misteriji koja se tada otkriva i pola veka opseda njegove stanovnike. Ima još koju desetinu priča rasutih po antologijama, časopisima, i novinama u Srbiji i Balkanu, a pisao je (i i dalje ne odustaje) kritike, kolumne i eseje o stripovima, knjigama, filmovima i uopšte, popularnoj kulturi i (naučnoj) fantastici za brojne štampane i online publikacije. Rekao bi nešto duhovito i pametno za kraj, ali mu kao za inat baš sad ništa ne pada na pamet… ;-) 
Blog „Fantastični Beograd“ predstavljaju (dopunjene i ušminkane) Pavlove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“ kao i potpuno novi SF doživljaji u Beogradu…