Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: S.A.R.S, Moda za poneti, Vašide kup…
S.A.R.S. (foto: Filip Andrejević)
S.A.R.S. (foto: Filip Andrejević)

Mini BG vesti: S.A.R.S, Moda za poneti, Vašide kup…

»»» Domaći sastav S.A.R.S. nastupiće u petak, 6. juna od 22.00, na humanitarnom koncertu u klubu „Barutana“. Sav prihod od karata ide za pomoć ugroženima u poplavama. Cena karte je 600 dinara, a mogu se kupiti u Eventimu i Gigstixu. Kao predgrupa nastupa Ničim izazvan.

– Pozivamo sve ljude koji žele da pomognu i nas da čuju da dođu na koncert. Bitno je da nastavimo da pomažemo, bitno je da mediji nastave priču o katastrofi koja nam se dogodila – poručuje Željko, frontmen grupe.

»»» Junska Moda za poneti biće organizovana od 6. do 8. juna (17.00-22.00) u KC Grad (Braće Krsmanović 4). Radovi šezdesetak domaćih autora obeležiće predstojeće leto. U ponudi je garderoba, nakit, torbe i druge sitnice.

»»» Karate klub Vašide 7. juna od 10.00 organizovaće VI Vašide kup koji će biti održan u OŠ „Ćirilo i Metodije“ na Zvezdari (Učiteljska 58).

»»» Promo party za gostovanje vatrernog Španca, Cristiana Varele, koji 14. juna sprema tehno šou u Beogradu, zakazan je za petak (6. jun) na splavu Svemirska kafana. Na promo partiju Feeling techno gosti će biti u prilici da osvoje besplatne ulaznice za nastup Varele i trija Luigi Madonna, Mladen Tomić i Speedy, koji 14. juna izlaze za DJ pult u Stare šećerane. Na promo partiju muziku će puštati Klaus & Toma Tek, Adwarf i Float, kao i Speedy, koji trenutno spada među najizrazitije domaće tehno predstavnike. Karte su do ponoći 100, a posle 250 dinara.

»»» U KC Rex, 7. juna od 20.30, nastupiće Duo Hans Koch (bas klarineta, soprano saksofon) i Gaudenz Badrutt (elektronika). Muzika proizvedena iz spoja ova dva muzičara potiče iz oskudnog muzičkog materijala, stvarajući dela koja se hrane svetlošću, gustinom, osetljivošću i duhovitošću. Cena karte je 200 dinara.

»»» U SKC-u, 12, 13. i 14. juna biće organizovana humanitarna manifestacija Pošalji poruku, pokloni knjigu, kupi kartu. Prvog dana na programu je predstava Teatra Mimart, a ulaznica je SMS poruka na broj 1003. Drugog dana, ispred centra od 17.00 Orkestar sa Trga pripremio je muzički performans, a svakom ko bude doneo knjigu, strip crtači Škole stripa „Đorđe Lobačev“ pokloniće crtež ili vinjetu koju će raditi na licu mesta. Trećeg dana nastupaju Disciplin A Kitschme, E-Play, Jarboli, 16 osam 23, Popečitelji, Lira Vega i Bo. Ulaznice za koncert koštaju 300 dinara, a sav prikupljeni prihod namenjen je stanovništvu ugroženom poplavama.

»»» Retko izvođene kompozicije Bibera, Palestrine, Pahelbela, Baha, Mateisa i Hendla, izvešće Danilo Novaković na baroknoj violini i Lana Jelenković na orguljama u Crkvi Svetog Antuna na Crvenom krstu (Bregalnička 14) u nedelju, 8. juna od 20.00.

»»» Humanitarna fudbalska utakmica između čelnika grada i ekipe filma „Montevideo“ biće održana u sredu, 11. juna od 17.00, na Stadionu „Voždovac“ (Stadion SC). Sav prihod namenjen je stradalima u nedavnim poplavama.

»»» U nedelju, 8. juna od 17.00, u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13) biće održan humanitarni koncert Beogradskog kamernog hora. Na programu su dela Gavanskog, Mokranjca, Stankovića, Hristića i drugih.

»»» Muzej savremene umetnosti organizuje projekciju filmova i razgovor sa turskim umetnikom Ferhatom Ezgirom (Ferhat Özgür) u ponedeljak, 9. juna od 20.00 u Velikoj sali SKC-a (Kralja Milana 48). Posle projekcije filmova „Zaljubljene žene“ i „Život je lep“ biće organizovan razgovor sa autorom. Program se organizuje u saradnji sa Filmforumom SKC-a.

»»» Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ do kraja juna organizuje veliku letnju akciju „3 knjige za 499 dinara„, za kupovinu na svom sajtu, u knjižari „Bulevar Books“ u Novom Sadu, i u knjižarama „Delfi“ u SKC-u, Zemunu, Pančevu i Kragujevcu. U ponudi je više od 70 naslova, različitih žanrova.

»»» Prva samostalna izložba skulptura „Gvožđe govori“ Miloša Ranđelovića – dugogodišnjeg člana kreativnog tima Multikultivator – biće otvorena 10. juna od 20.00, u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a).

»»» U nedelju, 8. juna od 20.00, biće održano osmo polufinalno veče, Demo masters 24, takmičenje neafirmisanih bendova u Klubu DOB. Publici će se predstaviti bendovi: Prototype Unleashed (hevi metal, Apatin), The Stop (hard rok, grandž, Kostolac), Regulator (alternativni rok, Vrnjačka Banja), Aurium (simfonik rok, metal, Pančevo), Drum (autorski rok, Požega) i Salvation Zero (alternativni metal, Beograd). Cena ulaznice je 100 dinara.

»»» Izložba umetničkih fotografija autorke Sonje Žugić, nastalih u prethodne dve godine u Portugalu, Maroku, Zapadnoj Sahari otvorena je do 14. juna u Maloj galeriji Ulupuds-a (Uzun Mirkova 12). Autorka istražuje ivice beskraja, pogranična područja civilizacije, prizore nastanjene duhovima i tragovima ljudskog odsustva. Minimalistički prizori sa malim brojem elemenata zaglušuju tišinom.

»»» Izdavačka kuća Laguna i časopis Mama, inspirisani interaktivnim knjigama „Angry Birds“ koje je objavila Laguna, pozivaju roditelje i decu na Zabavnu radionicu koja će se održati u subotu, 7. juna od 10.30 u Delfi Caféu u SKC-u (Kralja Milana 48, ulaz iz Resavske). Na Zabavnoj radionici će se praviti maske sa likovima Besnih ptica, a namenjena je deci uzrasta do 12 godina. Za najbolje su pripremljeni pokloni.

»»» Humanitarna akcija „Makazama protiv poplave“ biće organizovana i ovog vikenda u Ušće SC. Najbolji frizeri Beograda šišaće sve zainteresovane posetioce 8. juna od 10.00 do 22.00. Kompletan prihod od friziranja biće usmeren za pomoć ugroženima od poplava.

»»» U subotu, 7. juna od 12.00, na trgu ispred GO Zvezdara nastavlja se humanitarni program namenjen prikupljanju pomoći za ugrožene poplavama, pod nazivom „Minut do 12„. Na programu je nastup plesne škole „Aurora“, prezentacija realnog aikidoa za decu i predstavljanje programa „Zumba za decu“.

»»» Koncert Ansambla Renesans za decu Obrenovca biće održan u Etnografskom muzeju, 9. juna od 20.00. Na programu je muzika srednjovekovnog nasleđa. Ulaznica: igračka.

»»» U ponedeljak, 9. juna od 18.00, u Galeriji SANU (Knez MIhailova 35) nastupiće Vuk Ovaskainen (violončelo) i Tatjana Simonović (klavir). Ulaz je besplatan. Program: Čajkovski, Bokerini, Brams, Despić.

»»» JKP „Pogrebne usluge“ apeluju na građane da u subotu, 7. juna, za odlazak na groblje za Zadušnice, umesto svojih automobila, koriste gradski prevoz. Na svim grobljima tog dana neće biti dozvoljen ulazak automobila od 7.00 do 17.00, a kapije za njihov ulazak biće otvorene samo od 17.00 do 19.00. Na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju, na snazi je potpuna zabrana ulaska za automobile na Zadušnice. Narednog dana ulazak motornih vozila biće dozvoljen od 7.00 do 19.00, osim za ova tri groblja. JKP „Pogrebne usluge“ apeluje na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike. Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.