Naslovna » Izlasci » Izložbe » Slikar Vlaho Bukovac: Obilazak izložbe i radionica
Vlaho Bukovac - Baronica Rukavina, 1898; detalj
Vlaho Bukovac - Baronica Rukavina, 1898; detalj

Slikar Vlaho Bukovac: Obilazak izložbe i radionica

U atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu u nedelju 29. juna završava se izložba Slikar Vlaho Bukovac (1855-1922). Tim povodom biće priređeno poslednje autorsko vođenje kroz postavku.

U četvrtak, 26. juna od 18.00, autor izložbe, viši kustos Petar Petrović zainteresovanim posetiocima predstaviće sve Bukovčeve radove koji se čuvaju u Narodnom muzeju, a koji su prvi put zajedno izloženi na ovoj postavci. Tumačenje slikarevog likovnog izraza, biće prožeto detaljima iz bogate umetnikove biografije. Za ovaj program nije potrebno prethodno prijavljivanje.

Na izložbi se mogu videti 23 slike Vlaha Bukovca, izuzetnog umetnika, akademika i pedagoga, koje su nastajale od početaka njegove brilijantne umetničke karijere 1882. godine, pa sve do pretposlednjeg umetnikovog ostvarenja, portreta Kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1922. godine.

Reč je o aktovima, autortretima i portretima po kojima je Bukovac bio nadaleko poznat, a koji će posetocima omogućiti neposredan uvid i celovito sagledavanje razvoja stila i njegovih umetničkih preokupacija.

Modni portal

Za mladu muzejsku publiku, osmišljena je radionica pod nazivom Modni portal. Ovaj program je namenjen je deci između 10 i 14 godina i odvijaće se u subotu, 28. juna od 12.00 do 14.00. Učesnici radionice će se baviti razilikama u odevanju koje se može videti na portretima Vlaha Bukovca i današnje mode.

Mladi će imati priliku da nakon obilaska postavke izložbe Slikar Vlaho Bukovac, u grupama, naprave modele za koje su ih inspirisali portreti sa izložbe i na dva sata postanu modni kreatori, krojači i modeli.

Pošto je broj mesta za učešće u radionici ograničen potrebno je prijavljivanje: eduka@narodnimuzej.rs ili 060/8075-035 i 011/3306-019, radnim danima od 9.00 do 17.00, najkasnije do petka 27. juna. (danubeogradu.rs)