Naslovna » Izlasci » Izložbe » Delta City: Izložba „Zašto volimo Lego kocke“
Lego kockice
Lego kockice

Delta City: Izložba „Zašto volimo Lego kocke“

Tokom vikenda, 16. i 17. avgusta, od 10.00 do 22.00, u atrijumu Delta City-ja, biće otvorena velika izložba „Zašto volimo Lego kocke“.

Mali ili veliki, kroz igru ili učenje, sami ili u društvu… skoro svi smo u toku odrastanja imali priliku da se bar jednom susretnemo sa Lego kockama i uverimo zašto su ove plastične igračke osvojile srca miliona korisnika širom sveta i prograšene „igračkom veka“ (američki časopis „Fortune“ i Britanska asocijacija veletrgovaca igračkama).Za dž

Koncept igranja Lego kockama ohrabruje decu, ali i odrasle, da koriste i razvijaju maštu u sklapanju i kreiranju različitih figura i oblika. „Srednja Zemlja“ iz Tolkinovih serijala „Gospodar prstenova“ i „Hobit“, futuristička svemirska vozila i istraživačke stanice, dvorci i gradovi iz bajki, kao i scene iz brojnih filmova i ratova – sve ovo je moguće napraviti od Lego kocki i predstavlja samo deo njihovih mogućnosti, a finalni „proizvod“ zavisi isključivo od mašte onog ko se igra.

Odlična prilika da se upoznate sa carstvom Lego kocki, kao i brojnim eksponatima – od poznatih scena iz „Ratova zvezda“, modernih gradskih scena i železnice, pomorskih piratskih bitki, do izložbe najpopularnijih Lego robota i njihove evolucije u protekle tri decenije, biće sledećeg vikenda na velikoj izložbi koju će organizovati Lego klub „Skockani“ i šoping-mol.

„Skockani“ je jedini Lego klub u Srbiji koji okuplja entuzijaste i kreativce koji vole da se igraju ovim kockama, kao i predstave svoje unikatne radove javnosti. Klub je osnovan 2010. godine, a do sada su organizovane izložbe u Beogradu, Novom Sadu i Nišu na kojima su posetioci imali priliku da se upoznaju sa najrazličitijim Lego postavkama i radovima. (danubeogradu.rs)

Zanimljivosti o Lego kockama

»»» Prva Lego kocka je napravljena 1949. godine.
»»» Postoji oko 2.400 različitih komada Lego proizvoda – u više od 90 boja, izrađenih od 30 različitih materijala.
»»» Svake godine se proizvede oko 19 milijardi Lego kocki, tj. 36.000 kockica svake minute.
»»» Svake godine, više od 400 miliona dece i odraslih se igraju Lego kockama.
»»» Ako biste izgradili stub od 40 milijardi Lego kockica – dosegao bi čak do Meseca.
»»» Svake sekunde se u svetu proda 7 Lego kompleta, a u proseku svaka osoba poseduje 52 Lego kocke.
»»» Širom sveta, u toku jedne godine, deca provedu pet milijardi sati igrajući se ovim kockama.
»»» Postoji čak 915.103.765 različitih načina da se iskombinuje šest kockica sa osam „boba“, iste boje.
»»» Naziv Lego osmislio je idejni tvorac ovih kockica, Ole Kirk Kristiansen, od početnih slova danskih reči „leg godt“, što znači „dobro igranje“, potpuno nesvestan da je značenje te novonastale reči na latinskom – „a sklapam“.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.