Naslovna » Izlasci » Sport » Hipodrom: Trka grada Beograda i Kasačka trka „Singidunum“
Hipodrom Beograd
Hipodrom Beograd

Hipodrom: Trka grada Beograda i Kasačka trka „Singidunum“

Na trkalištu Hipodrom Beograd u nedelju, 19. oktobra od 13.30, održaće se svečano zatvaranje trkačke sezone 2014. posvećeno obeležavanju 70 godina od oslobođenja grada Beograda i sto godina Hipodroma kraj Careve Ćuprije.

Na programu su velike tradicionalne trke – 92. izdanje Trke grada Beograda i Kasačka trka „Singidunum“. Ulaz za decu do 14 godina je besplatan.

Trka grada Beograda je jedna od trka sa najdužom tradicijom. Osnovana je 1921. godine i spada u red najklasnijih galopskih nadmetanja kraj Careve Ćuprije. Zanimljivo je podsetiti da je čuveni predratni vlasnik Vlada Ilić, prvi predsednik beogradske opštine (1935-1938) i osnivač i prvi vlasnik Zoološkog vrta, sa svojim grlima odneo čak 12 pobeda.

Ovo nadmetanje je izostalo 1934. i 1944. godine, kada je savezničkim bombardovanjem pogođen Hipodrom i glavna tribina. Trka je često menjala distancu da bi se poslednjih 25 godina ustalila na 2.200 metara.

Kasačka maraton trka na 4.000 metara „Singidunum“ ustanovljena je 1949. godine pod imenom „Kalemegdan“, ali od 1956. godine trka se održava pod imenom „Singidunum“.

U okviru programa biće dodeljene i plakete najuspešnijim u sezoni 2014. godine na beogradskom hipodromu u kasu i galopu u četiri kategorije: najuspešnijem jahaču galopera – vozaču kasača, najuspešnijem treneru galopera – kasača, najuspešnijem vlasniku galopera – kasača i najboljem galopskom, odosno kasačkom grlu. (Beoinfo)

loading...