Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Europeana: Dani prikupljanja uspomena iz I svetskog rata
Srbija - I svetski rat
Srbija - I svetski rat

Europeana: Dani prikupljanja uspomena iz I svetskog rata

Građani Srbije pozvani su da učestvuju u projektu „Europeana 1914-1918“, dopuni jedinstvenog online arhiva I svetskog rata.

Da li na tavanu ili ispod kreveta imate kutiju u kojoj čuvate dnevnike vašeg pradede iz perioda od 1914. do 1918. godine? Njegove medalje za vojničke zasluge? Fotografiju iza koje stoji još neispričana priča?

Ako imate ovakve ili slične predmete, vaše uspomene mogu da postanu globalno dostupne kao deo jedinstvenog evropskog projekta kojim se obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.

Biblioteka grada Beograda kao partner u projektu „Europeana Awareness“ organizuje dane prikupljanja porodičnih uspomena iz Prvog svetskog rata pod nazivom „Mobilizacija sećanja“. Dani prikupljanja održaće se i u Čačku i Novom Sadu u organizaciji gradskih biblioteka.

Ove dragocene priče će zatim biti objavljene na sajtu Europeana 1914-1918.eu, najvažnijem online izvoru originalnih materijala iz perioda I svetskog rata, čijoj su izgradnji doprinele institucije i porodice iz svih delova Evrope i sveta. Potrebna nam je i vaša pomoć!

Pozivamo sve građane Srbije da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, koje prati zanimljiva priča o onom kome su pripadali, na dane prikupljanja uspomena od 1914. do 1918. godine u organizaciji Europeane.

Dani prikupljanja uspomena pod nazivom „Mobilizacija sećanja“ će biti održani u tri grada u Srbiji u decembru 2014. godine.

Beograd, 5. i 6. decembar
Biblioteka grada Beograda
Knez Mihailova 56

Čačak, 12. i 13. decembar
Gradska biblioteka grada Čačka
Gospodar Jovanova 6

Novi Sad, 22. i 23. decembar
Gradska biblioteka grada Novog Sada
Dunavska 1

Danima prikupljanja uspomena će prisustvovati istoričari koji će biti spremni da razgovaraju o značaju donetih predmeta, dok će ih stručnjaci profesionalno digitalizovati i postaviti na sajt Europeana 1914-1918. Svi predmeti će odmah po obradi istog dana biti vraćeni vlasnicima.

Projekat Europeana 1914-1918 objedinjuje lične priče koje možda nikada nisu ispričane van porodičnog okruženja sa zvaničnim i nacionalnim predanjem. Na ovaj način su prikazane sve strane u konfliktu, kao i pogledi na rat sa različitih stanovišta – kako sa ratišta, tako i iz svakodnevnog života u ratnom zaleđu, u cilju što dubljeg sagledavanja ovog važnog razdoblja srpske istorije.

Zaboravljene lične priče iz Prvog svetskog rata dobiće priliku da posle stogodišnjeg čekanja budu ispričane, postanu dostupne svima u svetu i budu sačuvane za naredne generacije. To je naročito važno za Srbiju koja se obrela u srcu konflikta, što je dovelo do strašnih posledica po zemlju i njeno stanovništvo.

Značaj uloge koju je naša zemlja igrala u Prvom svetskom ratu je znatno prevazilazio veličinu njene teritorije i broj stanovnika, a rat je imao ogroman uticaj i na nacionalnu i na evropsku istoriju. Sećanja na Veliki rat, na događaje i posledice, žrtve i pobednike i dalje žive, a pojedinačne priče koje ta sećanja oživljavaju zaslužuju da budu ispričane i sačuvane, kako u Srbiji tako i širom Evrope.

Od 2011. godine do sada, Europeana je održala više od 150 događaja u cilju prikupljanja uspomena u 18 zemalja širom Evrope, a Srbija je poslednja zemlja koja učestvuje u ovom projektu u 2014. godini. Gradske biblioteke u Beogradu, Čačku i Novom Sadu priključile su se projektu Europeana 1914-1918 u okviru svojih aktivnosti u sveobuhvatnom nacionalnom programu kojim se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata.

Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupljanja uspomena, mogu da kod kuće sami fotografišu, skeniraju predmete ili dokumente i postave ih na internet. Europeana o tome daje instrukcije koje se nalaze na internet stranici: www.europeana 1914-1918.eu.