Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Ogledalo grada“ u Kući Đure Jakšića
Ogledalo grada - Marija Sibinović
Ogledalo grada - Marija Sibinović

Izložba „Ogledalo grada“ u Kući Đure Jakšića

Izložba slika „Ogledalo grada“, čija je autorka Marija Sibinović biće otvorena u utorak, 2. decembra od 19.00. Mesto dešavanja je Kuća Đure Jakšića.

Radovi na ovoj izložbi predstavljaju nastavak autirkinog istraživanja inspirisanog gradskim motivima. Fasade novijeg datuma sasvim u staklu i metalu, kao sastavni element svoje pojavnosti imamjju razne odraze – drveća, ljudi, automobila, drugih zgrada… Pretvaraju ih katkad u čiste „slike iz ogledala“ gotovo identične svojim „originalima“, a nekad u izvitoperene siluete ili dosta apstrahovane oblike, samo obrise onoga što je u realnosti.

Odsjaji sa fasada, i efekti stakla, interesantni i upečatljivi ljudskom oku, izvrćući realnost, pretvaraju objekte u pripadnike drugih, neobičnijih svetova, u kojima se ne prati logika.

Njihovim daljim obrađivanjem autorka se trudila da stvori celovite kompozicije zadržavajući motiv refleksije kao prepoznatljivu tačku polazišta i računajući na zanimljivu igru elemenata koja se menja u zavisnosti od svetla, ugla i same okoline u datom trenutku.

Poslednja serija radova na temu „Ogledalo grada“ nastali su kombinacijom različitih slikarsko-grafičkih tehnika, na papiru amate, koji se izrađuje u Meksiku.

Izložba u Skadarliji obuhvata 35 radova srednjeg i manjeg formata, a biće otvorena do 15. decembra. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić