Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Brak ili bajka ili Kako se udati u Engleskoj… uspešno
Brak ili bajka
Brak ili bajka

Brak ili bajka ili Kako se udati u Engleskoj… uspešno

Stvari stoje ovako: brak je ozbiljna rabota, a izbor mladoženje mučna i neizvesna igra.

Poslednjih decenija se dosta uspešno uspostavljaju bračne veze na neviđeno, putem internet poznanstava i ova moda ni sada ne pokazuje tendenciju opadanja.

Imala sam prilike da upoznam neke ovako usrećene parove u svojoj bližoj okolini… pa reklo bi se da internet provodadžisanje ima manje mana od nekih drugih zastarelih metoda.

Moram uz to da primetim da su mlade iz istočne Evrope na ceni i po lepoti i po domaćinskim sposobnostima. Činjenicu da ljubav putuje preko stomaka ne treba ni u kom slučaju zanemariti, a ako je za utehu onim manje nadarenim kuvaricama, u Engleskoj ovi standardi nisu naročito visoki.

Juriš na kraljevsku krunu

Uzevši u obzir sva prethodna znanja, a koristeći se i značajem neposrednog iskustva sa ovog terena, imam nekoliko konkretnih preporuka, kako se ne bi pravile početničke greške u izboru životnog saputnika na britanskim ostrvima.

Iako buduće mlade, širom sveta, sa čežnjom i iščekivanjem ispituju eventualnost kakve prinčevske partije, osokoljene primerom poslednjeg engleskog kraljevskog venčanja, valja napomenuti da takve kombinacije spadaju u sferu naučne fantastike i to mnogo manje naučne, a mnogo više fantastične.

Bajke se u stvarnom životu ne događaju ni pravim princezama!

Ne postoji nikakav volšeban način za osvajanje krune, ako u slučaju manjkavosti aristokratskog nasleđa ne postoji bar kakav ubedljiv finansijski razlog za vezu sa monarhijom. Te tako, ako izuzmemo veoma retke slučajeve pravih ljubavnih priča, koje se u monarhističkim krugovima najčešće završavaju abdikacijom, potrebno je da se na vreme prizemljimo.

Šta je dobra prilika

Među udavačama standarno prosečnih materijalnih mogućnosti i porekla, za udaju u Engleskoj nema bolje prilike od bilderske, pri čemu bilder nije onaj koji bilduje u teretani i od čijih mišića niko nema koristi, nego pravi „builder“ koji zida i opravlja, a s obzirom na prirodu posla neki mršavko i metiljavko i ne može da bude.

Nesrećni primerci slabe konstitucije, sa nedostatkom praktičnih sposobnosti nalaze se katkad na visokim intelektualnim pozicijama, mada, potrebno je i to znati, nedostaci fizičkih sposobnosti nisu uvek kompenzirani intelektualnim.

Sve u svemu, doživotno se vezati za kakvog visokog intelektualca nije naročito pametna odluka. Ne samo da se takvi bračni primerci gotovo nikad ne bave stvarnim životnim problemima, za koje nemaju ni sluha ni vremena, nego i sveukupno ne pružaju naročitu sigurnost niti ulivaju poverenje, možda zato što nemaju zdrav izgled i širok osmeh komšije builder-a.

Kuće su im jednako tužne za pogledati – male, nesređene, ni prineti onim susedskim majstorskim, koje su po pravilu najveće i najbolje u kraju. Dobra udaja, na ovim prostorima, za mladoženju zahteva nekog veštog majstora. Oni svoj rad po drugim kućama dobro naplaćuju, a u svojoj sve sami pozavršavaju.

Praktičan pogled na brak

Davati bračne savete je težak i iznad svega nezahvalan posao – nenamerne greške se pretvore u životne odluke.

Nemam nameru da jeftinim savetima prokockam poverenje svojih čitalaca – svih onih koji, uprkos mom pesimizmu i nedostatku smisla za romantične zaplete i melodramske ishode, ne odustaju od onog što im nedeljno serviram iz uvoznog repertoara sa materijalom iz života britanskih ostrva.

Ovo, dakle, nije savetodavna rubrika bilo kog tipa, već praktičan pogled na bračne mogućnosti, sa težnjom izbegavanja bračnih savetovališta. ♦

SVI TEKSTOVI BEOGRAĐANKE U LONDONU!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.