Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival „Film and Chips“ sredinom januara
Film and Chips - X+Y
Film and Chips - X+Y

Festival „Film and Chips“ sredinom januara

Prvo izdanje festivala novog britanskog filma „Film and Chips“ biće održano od 16. do 18. januara u deset gradova Srbije.

Istovremeno po Srbiji će biti prikazan istovetan program koji će premijerno predstaviti najnovija ostvarenja britanskih autora mlađe generacije.

Britanska kinematografija, našoj publici jedna od omiljenih, tokom proteklih godina promovisala je čitavu novu generaciju autora koji svojim ostvarenjima privlače sve više pažnje.

Cilj organizatora (British Council i DOB) festivala „Film and Chips“ je da ova nova imena predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za koncept prikazivanja celog repertoara na više mesta istovremeno. Na ovaj način, takođe, želja je da se doprinese poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.

Film and Chips – šest filmova

Festival će otvoriti film „X+Y“ Morgana Matjusa koji je bio prikazan na Londonskom filmskom festivalu ove jeseni. Osim ovog ostvarenja, naša publika će imati priliku da vidi još pet filmova, između ostalih i „Ponos“ reditelja Metjua Varkusa. Ova komedija nedavno je proglašena za najbolji film Britanskog nezavisnog filma i predstavlja neku vrstu ostrvskog pandana Dragojevićeve „Parade“.

Osim projekcija predviđen je i obrazovani program za profesionalce, koji realizuje Filmska asocijacija Srbije.

Festival će se paralelno održati u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu, Čačku, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Vršcu i Valjevu.

Pokrovitelj festivala „Film and Chips“ je Ambasada Velike Britanije u Beogradu. (danubeogradu.rs)