Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Deda Mraz, sajam knjiga, izložbe…
Bartselona - izložba "Korelacije"
Bartselona - izložba "Korelacije"

Mini BG vesti: Deda Mraz, sajam knjiga, izložbe…

»»» Frankofoni sajam knjiga biće organizovan od 22. do 24. decembra u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31).
Novogodišnji izložbeno-prodajni sajam knjiga biće otvoren prva dva dana od 13.00 do 22.00, a u sredu do 19.00. Okupiće se srpski izdavači koji objavljuju prevode sa francuskog, a mnogi od njih objavljeni su zahvaljujući programu pomoći izdavačima koju ostvaruje Francuski institut. Na salonu će biti zastupljene i knjige na francuskom.

»»» Knjižara Beopolis do 31. decembra organizuje tradicionalno, novogodišnje okupljanje pod nazivom „Praznici sa prijateljima„. Ovoga puta su Prijatelji i Beopolis rešili da čitaocima i posetiocima knjižare za praznike poklone dvadeset posto popusta na svoja izdanja koja se, naravno, mogu videti i kupiti u Beopolisu.

»»» Od danas u Ušće SC – besplatno fotografisanje sa Deda Mrazom.

»»» Od 29. decembra (19.00) do 6. januara u galeriji Bartselona (Belgrade Design District, I sprat, lok. 96) biće otvorena izložba „Korelacije“. Biće predstavljene fotografije Greba Greja i haiku poezija Damira Damira.

»»» U nedelju, 21. decembra od 11.00, u organizaciji Atletskog saveza Beograda i AK Crvena zvezda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, u atletskom tunelu SD Crvena zvezda, održaće se Novogodišnji atletski miting za mlađe i starije pionire/ke.

»»» U ponedeljak, 22. decembra od 17.00, u opštini Vračar (Njegoševa 77) biće otvorena izložba fotografija Amerikanca Edvarda Kitinga, dugogodišnjeg fotografa „Njujork tajmsa“ i dobitnika Pulicerove nagrade.

»»» U okviru programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, od utorka, 23. decembra, na Kalemegdanu će biti postavljena izložba „Ne tako davno… sugrađani“, koja će predstaviti članove Mlade Bosne i njihov život pre Sarajevskog atentata. Na staklenim izložbenim postamentima biće prikazan njihov boravak u Beogradu. Njihove fotografije, delovi pisama i poruka pokazaće kako su izgledali, gde su se sastajali i kakve su živote vodili Gavrilo Princip, Trifko Grabež, Nedeljko Čabrinović, Bogdan Žerajić i drugi pripadnici Mlade Bosne.

Čikaške perverzije
Čikaške perverzije

»»» Izložba ručno tkanih šalova pod nazivom „Janis„, autorke Ivane Čolić, a uz podršku Etnografskog muzeja biće otvorena u utorak, 23. decembra od 19.00 u Manakovoj kući i trajaće do 31. decembra.

»»» U sredu i četvrtak, 24. i 25. decembra u zemunskom restoranu „Salaš“ na Gardošu biće organizovana gastronomska manifestacija „Stara vojvođanska trpeza„. Posetioci će imati priliku da probaju kulinarske specijalitete sa dvora Marije Terezije, grofova Rakocija i Dunđerskih kao i delikatese vojvođanske kuhinje opisane u prvim srpskim kuvarima Jerejotija Draganovića (1885.) i Katarine Popović Midžine (1878.). Uz tamburaše, vodič kroz eno-gastro svet panonske ravnice biće profesor Slobodan Jović. U okviru pratećeg programa biće priređena izložba jednog od najvećih slikara-naivaca Janoša Mesaroša. Cena kompletnog menija uz šest pića iznosi 1.800 dinara. Rezervacija obavezna na 061/6765-403.

»»» Od naredne sedmice početi izmeštanje teretnog – tranzitnog saobraćaja iz centra grada, čime će pre svih biti rasterećene Karađorđeva i Ulica kneza Miloša.

»»» Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda zajedno sa Društvom arhitekata Beograda raspisala je konkurs za arhitektonsko rešenje tri trga u centru grada, Trga Terazije, trga između Predsedništva i Skupštine grada Beograda i Trga Republike. Tokom naredne godine krenuće se i u uređenje Terazijske padine, a početkom marta počeće sanacija Cvetnog trga, onog dela gde se sada nalaze prodavnice zelenila. Tu je planiran i spomenik Borislavu Pekiću.

»»» Kultna hit predstava „Čikaške perverzije“ biće igrana 22. i 26. decembra u velikoj dvorani Doma omladine Beograda. Karte su rasprodate! Sledeće izvođenje je 19. januara 2015. godine u DOB-u, a ulaznica košta 1.000 dinara i može se kupiti na blagajni Doma omladine i preko mreže Eventim. Predstava počinje u 21.00.

»»» Koncert čuvene bluz muzičarke Ane Popović biće održan u Mikser House-u, 23. januara od 20.00. Sviraće Nenad Zlatanović aka mr Swagger i Pera Joe. Ana Popović, koja premijerno nastupa na festivalu Kustendorf, koji se održava od 21. do 26. januara, obradovaće i beogradsku publiku samostalnim nastupom. Cena karte je 1.000 RSD (do 31. decembra, GigsTix), 1.300 RSD (do 22. januara), tj. 1.500 RSD (na dan koncerta). (danubeogradu.rs)