Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: ŽeneKese, Moj Beograd, Plejboj, izložbe…
Dragica Radulović - Koraci
Dragica Radulović - Koraci

Mini BG vesti: ŽeneKese, Moj Beograd, Plejboj, izložbe…

»»» Jedan od najinteresantnijih gradskih bendova ŽeneKese nastupiće ove srede, 24. decembra, u KC Grad.

ŽeneKese je popularni beogradski sastav čiji koncerti su visoko cenjeni među poznavaocima domaće scene, a njihova muzika predstavlja eklektičan savremeni gitarski zvuk. Trenutno rade na novom albumu i deo materijala izvešće na predstojećem koncertu, zajedno sa poznatim pesmama kao što su „Supersonične sanke“, „Bordžija“, „April“ i ostale. Cena ulaznice je 200 RSD.

»»» Koncert Lole Novaković „Moj Beograd“ biće održan u Dvorani Doma sindikata 27. decembra od 20.00.

»»» Večeras od 20.00 na sceni Omladinskog pozorišta Dadov nastupiće 3 lafa – Vlada Marković, Peđa Ristić i Neša Janjić Vranjanac. Specijalni gosti na nastupu biće Mirjana Bobić Mojsilović, Rada Đuričin i Vlada Racković. Novogodišnji koncert 3 lafa upotpuniće čitanjem autorskih stihova. Na repertoaru su pesme grupa Simon & Garfunkle, S’ vremena na vreme, Mamas & Papas, Vlada & Bajka, The Beatles, Novi fosili kao i numere Dona Mc Leana, Stinga, Arsena Dedića i druge.

»»» Bend Plejboj prvi put će nastupiti u Božidarcu na Vračar Rocks festivalu u petak, 26. decembra od 20.00. Kao njihovi gosti na bini će biti muzičari iz benda Sinestezija, koji su 2012. svečano otvorili ovaj festival. Cena ulaznice je 500 RSD, a na dan koncerta – 700 RSD.

»»» U Kolarcu će 24. decembra od 20.00 biti održan koncert „Pačvork“ Ansambla Metamorfozis čiji je umetnički rukovodilac Saša Marković (viola). „Pačvork“ je kombinacija i mešavina starog i novog, istoka i zapada, nevine igre, majstorske bravure i nostalgičnog prizivanja dragog zavičaja. Tu su kompozicije oca i sina – Leopolda i Volfganga Amadeusa, prvog koji je ime Mocart uputio na stazu slave i drugog koji ga je vinuo u večnost, Arkanđela Korelija, Airata Ičmuratova, Milana Mihajlovića i delo Aleksandre Vrebalov, ugledne srpske kompozitorke. Solista je Stanko Madić (violina).

»»» Humanitarni koncert za pomoć deci sa smetnjama u razvoju održaće se danas od 19.00 u UK „Palilula“ na Sceni „Stamenković“. Cena ulaznice je 500 dinara. Na koncertu će svirati učenici Škole moderne muzike MMI, a kao glavni gosti najavljeni su Cane (Partibrejkers), S.A.R.S. i Beogradski sindikat. U okviru ove manifestacije, u holu UK „Palilula“, u izložbenom prostoru biće priređena izložba crteža koje su nacrtala deca sa smetnjama u razvoju, ali i njihova braća i sestre iz Obrenovca.

UK Palilula - humanitarni koncert
UK Palilula – humanitarni koncert

»»» Od 23. decembra (19.00) do 22. februara u Konaku kneginje Ljubice (sala pod svodovima) biće otvorena četvrta izložba iz serije „Interpolacije„. Ovoga puta biće izloženi radovi Ljubice Cuce Sokić pod nazivom „Tragovi osobenog kreativnog prostora“. Autorka je Nada Seferović. Na izložbi će biti predstavljena kolekcija njenih dela, većinom crteža koji se čuvaju u Umetničkoj zbirci Muzeja grada Beograda i koji najvećim delom do sada nisu bili predstavljeni javnosti.

»»» Predstava studenata muzičkog odseka FILUM-a „Mokranjac u nas, sada i zauvek“ biće izvedena 24. decembra od 19.00 u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Ulaz je slobodan.

»»» Institut za transfuziju krvi Republike Srbije i Crveni krst Novog Beograda organizuju veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi u četvrtak, 25. decembra, od 12.00 do 18.00. Akcija će se održati u zgradi opštine Novi Beograd, u sali 3.

»»» U novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221) od 26. decembra (19.00) do 15. januara biće otvorena izložba pod nazivom „Fluidni identiteti“ autorke Aleksandre Šaranović. Ova umetnica će se beogradskoj publici predstaviti slikama nastalim u poslednjih godinu dana.

»»» U Galeriji „Start ’06“ KC „Čukarica“ u sredu, 24. decembra od 19.00, biće otvorena druga samostalna izložba Dragice Radulović koja nosi naziv „Koraci – šagi“. Ova izložba je inspirisana Rusijom, ruskim predelima i životom. Na otvaranju izložbe biće recitovana poezija ruskih pesnika Ane Ahmatove, Marine Cvetajeve i Sergeja Jesenjina, i pevane ruske pesme i balade. Izložba je deo manifestacije „Decembarski dani Čukarica“.

»»» Novogodišnja CPN tribina u sredu, 24. decembra od 19.00, u SKC-u, obeležiće 50 godina otkad je Kjubrik počeo pripreme za svoj kultni film „Odiseja u svemiru 2001“. Biće reči o tome Kako su Kjubrik i Klark stvorili „Odiseju“. „Odiseja“ je premijerno prikazana 1968. godine. I sam film je, za to vreme, predstavljao tehnološki prodor, jer je prikazivan na zakrivljenom Sinerama projekcionom platnu, a sniman je tehnologijom Super Panavision 70. Scenario za film napisali su zajedno Kjubrik i čuveni naučnofantastični pisac Artur Klark. Film je delimično inspirisan Klarkovom kratkom pričom „Stražar“ iz 1948. godine. No, posle premijere filma, Klark je napisao i roman „2001: odiseja u svemiru“. Svemir je i ove godine bio tema u kinematografiji: film „Interstelar“ Kristofera Nolana izazvao je pažnju publike širom sveta, a kritičari su ga poredili sa „Odisejom“. O ovim temama i novim dostignućima u astronautici u vreme priča o bespovratnom povratku ljudi na Mars govoriće zvezde dosadašnjih CPN tribina.

»»» Prošle nedelje počeli su radovi na sanaciji, adaptaciji i delimičnoj rekonstrukciji Narodnog muzeja, a trebalo bi da budu završeni do maja 2016. godine, kada će ponovo biti otvorena stalna postavka te nacionalne institucije, zatvorena već više od deset godina. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.