Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dvanaest crteža: Izložba posvećena Svetom Savi
Nikola Vukosavljević - Dvanaest crteža
Nikola Vukosavljević - Dvanaest crteža

Dvanaest crteža: Izložba posvećena Svetom Savi

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka danas, 27. januara u 19.00 biće svečano otvorena izložba „Dvanaest crteža“ autora Nikole Vukosavljevića.

U pitanju su crteži, izvedeni tušem i perom, sa motivom ribe, koja je prvi simbol hrišćanstva.

„Povezali smo tematiku izložbe sa Svetim Savom i podsetili se legende o postu i ribama. Naime, Sveti Sava je u vreme posta napravio čudo, blagosiljajući vodu u kojoj se pojavila korpa ribe, a gladni vernici su na taj način došli do hrane i nisu se ogrešili odnosno kako narod kaže omrsili. Nikola Vukosavljević je beogradski vajar, slikar i crtač, koji je svoj radni vek ostvario na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i čast nam je da ovom izložbom započnemo ovogodišnju izložbenu sezonu“, kaže Marina Lukić Cvetić, v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Umetnik Nikola Vukosavljević je beogradski vajar, slikar i crtač, profesor na ALU u Beogradu. Izlagao je na više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, samostalno je izlagao crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku.

Laureat je brojnih nagrada među kojima su Nagrada iz Fonda vajara Vladete Petrića, Nagrada iz Fonda vajara Sretena Stojanovića, Nagrada za skulpturu na izložbi Crtež i mala plastika, Nagrada Fonda Moša Pijade, Nagrada 19. Oktobarskog salona za skulpturu.

Izložba „Dvanaest crteža“ može da se pogleda radnim danima od 10.00 do 16.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.