Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradski Šopen fest 2015 od 26. februara do 1. marta
Beogradski Šopen fest 2015
Beogradski Å open fest 2015

Beogradski Šopen fest 2015 od 26. februara do 1. marta

Međunarodni Beogradski Šopen fest biće održan od 26. februara do 1. marta, u organizaciji Umetničkog udruženja „Kreativa“.

Tim povodom, sutra, 21. februara od 18.00, u Narodnoj biblioteci Srbije biće organizovan uvodni koncert „U susret Šopen festu“, kada će nastupiti mladi talenti: Emina Huskić iz BiH, i Vuk Božilović i Ivan Bašić iz Srbije. Na koncertu će svečano biti predstavljeni program i učesnici ovogodišnje „Šopenijade“.

Domaćin popularnoj „Šopenijadi“ biće Muzička škola „Stanković“, a festival će ponovo okupiti mlade talente i renomirane klavirske pedagoge, umetnike i predavače.

Na Pijanističkom takmičenju talenata u MŠ „Stanković“ predstaviće se učenici i studenti klavira, a na majstorskim radionicama eminentni klavirski pedagozi.

I za velike i za male

U eminentnim beogradskim salama nastupiće izuzetni pijanisti, pa će tako u četvrtak, 26. februara od 20.00, u Skupštini Grada Beograda na svečanom otvaranju festivala nastupiti pijanista Aljoša Jurinić iz Hrvatske.

U Muzičkoj školi „Stanković“ u subotu, 28. februara, muzičko veče otvoriće Milica Sekulić, a u nedelju, 1. marta, na svečanom zatvaranju festivala od 20.00 u Domu Vojske Srbije nastupiće Teodoros Covanakis.

I ove godine, festival će u Kulturnom centru Beograda ponuditi publici i stručna predavanja renomiranih predavača iz oblasti muzike i medija (magistar i muzikolog Silvana Grujić i profesor i muzikolog Dragoljub Katunac), kao i program namenjen najmlađima u Dečjem kulturnom centru Beograda – muzičke radionice za decu i roditelje („Kako se sluša koncert“, „Zašto muzika“), uz jedinstvenu muzičku predstavu „Čarolija uz Šopena“.

Za širu publiku posebno će biti zanimljiv koncert „Šopen kao inspiracija“, koji će biti održan u Velikoj sali Kolarca u nedelju, 1. marta, na kome će mladi i renomirani umetnici klasične i pop scene predstaviti publici najpopularnije Šopenove melodije u neobičnim aranžmanima. (danubeogradu.rs)