Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2015 » FEST 2015: „Telo“ van konkurencije
FEST 2015 - Telo

FEST 2015: „Telo“ van konkurencije

Film „Telo“, koji je doneo je Srebrnog medveda za režiju Malgožati Šumovskoj, biće prikazan na FEST-u, u glavnom programu van konkurencije.

Jedna od najcenjenijih poljskih rediteljki danas, Malgožata Šumovska, bavi se režijom, scenarijem i produkcijom igranih i dokumentarnih filmova. Njeni filmovi su osvojili brojne poljske ali i svetske nagrade.

I prvo i drugo ostvarenje, „Szczesliwy czlowiek“ (Srećni čovek) i „Ono“ (Stranac) bili su nominovani za Evropsku filmsku nagradu kao otkrića godine. Njeno poslednje ostvarenje, „Telo“, uvršteno je u takmičarski program Berlinskog filmskog festivala 2015 i donelo joj je Srebrnog medveda za najbolju režiju.

Januš je čovek koga nije lako šokirati. Kao islednik on se bavi preciznim istraživanjima i analizira scene zločina do najsitnijih detalja. Uprkos teškim situacijama sa kojima se susreće, on radi vredno.

Ipak, oseća se bespomoćno kada mora da se suoči sa svojom anoreksičnom ćerkom Olgom, koja i dalje pati za mrtvom majkom.

U strahu da će se povrediti, odvodi je u kliniku gde se za nju brine psihoterapeutkinja Ana. Nekoliko godina ranije, Ana je izgubila bebu i sada se izolovala u svom zabarikadiranom stanu gde doziva duhove koji komuniciraju sa živima.

Malgožata Šumovska koristi elemente crne komedije da govori o poteškoćama s kojima se ljudi sreću kada tuguju zbog gubitka voljene osobe. Autorka ispituje strah od intimnosti, ali i žudnju za intimnošću, samopovređivanje zbog mentalnog bola i beg u ezoterično. Ovo je kompleksno promišljanje o usamljenosti srca i konflikta racionalnog i vere u natprirodni univerzum.

Film će biti prikazan 4. marta od 16.30 u Sava centru, 5. marta od 15.00 u Fontani i od 22.30 u Domu omladine Beograda. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.