Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Rock momenti i prijatelji 2“ do 18. februara
Rock momenti - Stanislav Milojković: Iron Maiden
Rock momenti - Stanislav Milojković: Iron Maiden

Izložba „Rock momenti i prijatelji 2“ do 18. februara

Izložba koncertnih rok fotografija „Rock momenti i prijatelji 2“ otvorena je u galeriji SKC (Kralja Milana 48) do 18. februara.

Nove fotografije šest autora dokumenti su o idealima, o svetu, o različitim shvatanjima, tendencijama, raznolikosti među ljudima, toleranciji i širini duha. Upravo kroz dokumentovanje javnih nastupa različitih i raznovrsnih autora iz sveta rok muzike, prikazano je i potvrđeno postojanje malog parčeta slobode i boljeg sveta.

Radove su predstavili Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković sa prijateljima – Rašom Milojevićem, Zoranom Mojsinom, Nemanjom Đorđevićem i Milošem Milojevićem.

Uglavnom – entuzijazam

Rokenrol je najveća kulturna revolucija dvadesetog veka, muzička i društvena pojava koja je od svog nastanka pedesetih godina pa do kraja prošlog veka bila dominantna struja u kulturi mladih i u društvu. Kroz vizuelni jezik koji je pratio rokenrol i zajedno sa njim se i razvijao, rokenrol je uticao na probijanje barijera, širenje ideja, menjanje društvenih shvatanja i sveta.

Posle dugogodišnjeg rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, jedanaest uspešnih izložbi projekta „Rock momenti“ širom Srbije i bivše Jugoslavije, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za saradnju sa autorima rok fotografije različitih generacija iz različitih gradova Srbije.

Oni su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost proteklih nekoliko godina doprineli održanju i razvoju tog fotografskog žanra u Srbiji.

Rock momenti - Miloš Milojević
Rock momenti – Miloš Milojević

Projekat „Rock momenti“ je 2007. i 2008. godine predstavljen sa izložbom u galerijama u Beogradu, Puli, Banja Luci i Subotici. Projekat „Rock momenti i prijatelji“ je u toku 2014. godine realizovan u kulturnim centrima i muzejima u Beogradu, Knjaževcu, Zaječaru, Boru i Vranju.

U toku 2015. godine na izložbi „Rock momenti i prijatelji 2“ biće prikazane nove fotografije i u Likovnom salonu u Čačku, u Galeriji Radul Begov konak u Zaječaru, u Kulturnom centru Novog Sada i Gradskoj galeriji Požega.

Otrgnuto od zaborava (David Vartabedijan)

Na fotografijama šestočlane grupe okupljene pod imenom „Rock momenti“ sveprisutni rokenrol dokument je vrlo lagano prešao u umetnički pristup. Na postavljenoj izložbi prikazan je deo kako lične tako i kolektivne istorije, a nadasve istorije rokenrola, koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava sva tmurna previranja i smicalice.

Poetika autora je evidentno različita. Upravo je to lepota ove postavke kao i same muzike koju autori prikazuju. Upravo to je i ta nesputana sloboda koju rokenrol kao umetnost ume da pruži, onima koji shvataju. Zato, posmatrajte ove fotografije, možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života, ali svakako ih zapamtite i nemojte zaboraviti da vam sutra ne bi isto pričali… Rock momenti – otrgnuti od zaborava… (danubeogradu.rs)

Rock momenti - Zoran Mojsin: The Darkness
Rock momenti – Zoran Mojsin: The Darkness
Rock momenti - Nemanja Đorđević: Iggy and The Stooges
Rock momenti – Nemanja Đorđević: Iggy and The Stooges
Rock momenti - Anamarija Vartabedijan: Theatres des Vampires
Rock momenti – Anamarija Vartabedijan: Theatres des Vampires

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.