Naslovna » Izlasci » Izložbe » ​37. Salon arhitekture: Svi aspekti savremene arhitekture
​37. Salon arhitekture
​37. Salon arhitekture

​37. Salon arhitekture: Svi aspekti savremene arhitekture

U Muzeju primenjene umetnosti u toku je tradicionalni, 37. Salon arhitekture, koji će biti otvoren do 30. aprila. Protiče u znaku slogana „AfirmAcijA“ koji poentira značaj relacije Arhitekta – Arhitektura – Akcija / Afirmacija.

Namera organizatora Salona je da se prikaže, preispita, sagleda i afirmiše kompleksno polje savremene arhitekture u njegovim brojnim kontradiktornostima i aspektima jer arhitektura je ono što ima dugotrajno dejstvo na kulturu življenja i odnosa stanovnika, kao i na sliku samog grada.

Salon arhitekture kao prvorazredna arhitektonska manifestacija, više od četrdeset godina svakog proleća u galerijama Muzeja, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva. Osim glavne sekcije, gde su izloženi selektirani radovi u više kategorija (u formi plakata, fotografija, maketa, planova, publikacija, videomaterijala) koji su pristigli na konkurs, dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona.

Predstaviće se veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo.

Crno na belo

Posebno mesto u pratećem programu ovogodišnjeg Salona ima prezentacija nastupa Republike Srbije na 14. međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. kao i izložba „Crno na belo“ posvećena životu i radu grupe savremenih arhitekata (Braca Gaković, Marin Krešić, Zoran Lazović, Branislav Mitrović, Snešana Ristić, Dragan Stamenović, Mihailo Timotijević, Borut Vild, Dragan Živković).

Žiri 37. Salona arhitekture koji se sastoji od uglednih domaćih i internacionalnih profesionalaca: Boštjan Bugarič, Milan Đurić, Dejan Milanović, Igor Rajković i Maja Ćirić dodeliće Grand Prix kao i ostale nagrade u kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, gost, arhitektonska kritika i arhitektonska fotografija.

Članovi Saveta 37. Salona arhitekture su takođe eminentni autori i stručnjaci na polju arhitekture: Aleksandru Vuja, Aleksandar Bobić, Maša Bratuša, Dejan Miletić i Ljiljana Miletić Abramović.

Detaljnije informacije o programu 37. Salona arhitekture potražite na sajtu organizatora manifestacije, Muzeja primenjene umetnosti.

Radno vreme je od utorka do subote od 11.00 do 19.00, a nedeljom i ponedeljkom Muzej je zatvoren. (danubeogradu.rs)​

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.