Naslovna » Izlasci » Film » Film „I dalje Alis“ u bioskopima!
Film "I dalje Alis"
Film "I dalje Alis"

Film „I dalje Alis“ u bioskopima!

Dirljivo filmsko ostvarenje „I dalje Alis“ koje preispituje snagu žene i porodice od sutra će se naći na repertoaru domaćih bioskopa.

Glavnu ulogu u filmu „I dalje Alis“ igra izvanredna Džulijen Mur koja je upravo za ovaj film, uz brojne druge nagrade (Zlatni globus, BAFTA…) nagrađena i Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je zasnovan po romanu Lise Đenove, a režirali su ga Voš Vestmorlend i nedavno preminuli Ričard Glejčer.

Murova tumači lik 50-godišnje priznate profesorke lingvistike na Kolumbija Univerzitetu, koja na predavanjima počinje da gubi nit u mislima, a prilikom džogiranja po kampusu – doslovno ne zna gde je.

Povremeni gubitak pamćenja i zaboravljanje reči dovode je kod neurologa koji joj postavlja dijagnozu – rani stadijum Alchajmera. Najpre, Alchajmer znači gubljenje po ulicama Menhetna, ali ubrzo – suviše brzo za njenog muža (Alek Boldvin) i troje odrasle dece – znači i mnogo više.

Iako novo stanje stavlja njen brak na probu, Alis dobija priliku da se ponovo zbliži sa najmlađom ćerkom Lidijom (Kristen Stjuart), sa kojom se nikad nije slagala.

Činjenica da Alis čitavog života izučava jezike i komunikaciju, postaje moćno sredstvo u borbi protiv Alchajmera. Alis piše kradom reči, ne može da se seti koliko jaja ide u recept pa „gugla“ da proveri, sama sebi ostavlja videoporuku za dane „kada ne budeš više mogla da odgovaraš na pitanja“. Mozak joj nepovratno umire i ona zaboravlja reči koje su „ispred nje“, ali „ne može da ih dohvati“.

U zahvalnici povodom Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu „I dalje Alis“, Džulijen Mur je istakla da film baca svetlo na Alchajmerovu bolest i da ljudi sa Alchajmerom zaslužuju da budu viđeni. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv: Still Alice. Dužina trajanja filma: 99 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2014. Žanr: drama. Uloge: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Kate Bosworth. Reditelji: Richard Glatzer, Wash Westmoreland.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.