Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Katarina & Ljubica duo: U početku beše…
Katarina & Ljubica duo
Katarina & Ljubica duo

Katarina & Ljubica duo: U početku beše…

U ponedeljak, 30. marta od 20.00, u Centru lepih umetnosti Guarnerius Katarina & Ljubica duo održaće koncert „U početku beše…“.

Katarina & Ljubica duo je nastao 2013. godine i od tada obogaćuje muzičku scenu Srbije i regiona, svojim autorskim improvizacijama, jedinstvenom fuzijom klasike, džeza, ritmova Balkana i motiva sa područja Bliskog istoka.

Njihovi nastupi su prepoznatljivi po autentičnom načinu izvođenja, koji je inspirisan trenutkom, atmosferom i eksperimentom.

Tako će i koncert u Džordža Vašingtona 12 biti jedan u nizu od izazova za publiku i izvođače, prožet improvizacijama i igrom sa najrazličitijim melodijama. Programom „U početku beše…“, Katarina & Ljubica duo će pokušati da dočara različite teorije početaka, kroz ton.

Eksperimentalni performansi

Od svog osnivanja, Katarina & Ljubica duo aktivno nastupa u Srbiji i van njenih granica. Izdvajaju se koncerti na Beogradskoj nedelji umetnosti, Langnau Jazz Nights u Švajcarskoj, eksperimentalni performansi u Muzeju nauke i tehnike, kao i koncert u Galeriji Kolarčeve zadužbine.

Sarađuju sa različitim umetnicima, a ističu rad sa Markom Stojanovićem Louisom, perkusionistom i pevačem, kao i kolaboracije sa klasičnim muzičarima, poput soprana Katarine Jovanović. Inspirisane tehnologijom 21. veka, pokazuju interesovanje i za elektronsku muziku i sarađuju sa DJ Vidom Marjanovićem.

Veliko interesovanje dua zavređuju i druge oblasti umetnosti, a posebno ih inspirišu teatar i film. U februaru 2014. godine Katarina & Ljubica duo je bio deo projekta „Mali princ“, pozorišne predstave zasnovane na istoimenom romanu Egziperija. Iste godine, dvojac je komponovao muziku za kratki film „Čistač“.

Njihovi nastupi su sinteza muzike, književnosti, glume, plesa i vizuelnih umetnosti. (danubeogradu.rs)