Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera na Terazijama: Mjuzikl „Mamma Mia!“
Pozorište na Terazijama: Mamma Mia! (foto: N. .Jovanović)
Pozorište na Terazijama: Mamma Mia! (foto: N. .Jovanović)

Premijera na Terazijama: Mjuzikl „Mamma Mia!“

U petak, 27. marta od 19.30, u Pozorištu na Terazijama premijerno će biti izveden mjuzikl „Mamma Mia!“ u režiji Juga Radivojevića. Pretpremijera je 26. marta.

U jednom od najpoznatijih svetskih mjuzikala, koji se prvi put izvodi u ovom delu Evrope, glavnu ulogu Sofi u ravnopravnoj podeli igraju Milena Živanović i Iva Stefanović koje su ulogu dobile na audiciji. U izvođačkom timu su i Jelena Jovičić (kao Dona), očeve igraju Slobodan Stefanović (Sem), Dragan Vujić Vujke (Hari) i Vladan Savić (Bil). Sofinog verenika (Skaj) igra Žarko Stepanov, dok Ivana Knežević (Rouzi) i Dušica Novaković (Tanja) igraju Donine prijateljice. Sofine drugarice su Bojana Račić (Liza) i Barbara Milovanov (Eli), dok je Ljubiša Dinčić Edi, a Dušan Šida sveštenik.

Učestvuje balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

Pored Radivojevića, u autorskom timu su Najra Krvavac Perišin (prevod), Slobodan Obradović (dramaturg), Milan Nedeljković (orkestrator, dirigent), Vesna Šouc (dirigent), Mojca Horvat (koreografija), Bojana Nikitović (kostim), Aleksandar Denić (scenografija), Radovan Knežević (lektor).

Predstava je koprodukcija Pozorišta na Terazijama i slovenačke kompanije Prospot doo koju zastupa proslavljeni sportista Jurij Franko.

Reprize mjuzikla „Mamma Mia!“ su 3, 15, 25. i 29. aprila. (danubeogradu.rs)

Dobro ispričana priča

Nije potrebna naročita domišljatost niti veliko umeće da se muzičko pozorište odluči za igranje mjuzikla „Mama Mia!“. Reč je o jednom od najuspešnijih savremenh mjuzikala na svetu koji je osvojio Brodvej i na desetine pozorinica širom sveta.

Stoga se kao najlogičnije nameće pitanje: u čemu se sastoji tajna ogromnog uspeha mjuzikla „Mama Mia!“? Naravno da je jedan od mogućih, i sigurno ozbiljnijih razloga, muzika grupe ABBA.

Ali to smo znali i ranije. Muzika ove grupe postoji od evrovizijske pobede 1974. godine. Drugo, nije „Mama Mia!“ prvi mjuzikl koji koristi popularnu muziku. Upravo je na Brodveju kolosalno propao mjuzikl „The Last Ship“ čija je muzička osnova bila Stingova muzika. Nije pomoglo ni što je ovaj planetarno poznati muzičar lično zaigrao u predstavi.

Izgleda da je u slučaju „Mama Mia!“ proradilo i nešto što se često lako gubi iz vida kada je reč ne samo o mjuziklu. Iza svakog uspešnog projekta „stoji“ vesela, tužna, dramatična, sentimantalna – kakva god, ali na kraju krajeva dobro ispričana priča. Ako nje nema, nema ni predstave. Čak i kada je reč o plesnom projektu.

I šta se se još zbilo u slučaju mjuzikla „Mama Mia!“? Dobitna kombinacija je rođena spajanjem priča o nestašnoj Sofi i njenoj potrazi za identitetom, o Doni koja traga za izgubljenom ljubavlju i njenim muškarcima i muzike grupe ABBA.

Pozorište na Terazijama je odlučilo da proveri kako će Beograd i Srbija uopšte, prihvatiti ovu priču koja je postigla toliko dobrih rezulata u svetu, oslanjajući se isključivo na sopstvene snage što se tiče glumaca, baleta, orkestra i hora i celokupnog ljudstva Pozorišta na Terazijama.

Naravno da je presudno bila saradnja sa legendarnim Jurijem Frankom, srebrnim ex-YU olimpijcem iz 1984. godine, a danas uspešnim pozorišnim producentom, koji je uspeo da dobije prava na izvođenje ovog naslova. Plus je poverovao da ćemo biti dobitna kombinacija do te mere da je uložio i svoja sredstva u koprodukciju predstave „Mama Mia!“ koje će od 27. marta 2015. godine biti prvo izvođenje ovog naslova u ovom delu sveta. (Željko Jovanović, Pozorište na Terazijama)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.