Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera u Madlenianumu: Male tajne
Madlenianum: Male tajne
Madlenianum: Male tajne

Premijera u Madlenianumu: Male tajne

U 2015. godini kao svoju prvu premijeru Opera i teatar Madlenianum priprema predstavu „Male tajne“ za koju je tekst pisao i režira je Goran Marković.

Premijera je u nedelju, 29. marta od 19.30, na velikoj sceni, a prva repriza 4. aprila.

Reditelj Goran Marković je za prvu saradnju sa zemunskom institucijom odabrao intimno delo o glumačkim počecima svojih roditelja. Muzički komad, rađen sa originalnom muzikom Zorana Simjanovića, prvi je koji Marković režira u pozorištu.

Predmet interesovanja ovog komada je pozorišna družina, dramska grupa koja je stvarno postojala, nastala pred Drugi svetski rat, delovala tokom rata i posle njega, bila pokretačka snaga Beogradskog dramskog pozorišta u njegovim slavnim godinama i raspala se pred kraj pedesetih, neposredno pošto je učestvovala u rađanju jednog novog teatra – Ateljea 212.

Publika će pratiti nastanak ove družine, njen razvoj i vrhunac, i najzad se, kada ona prestane da postoji, oprostiti od nje.

– Ova priča je, dakle, zasnovana na istinitim zbivanjima, ali je, u isto vreme, pomešana sa mnoštvom izmišljenih događaja. Na taj način faktografiju smo pomešali sa fikcijom, pa junaci ovog komada ipak nisu stvarne ličnosti. Iako su nam uzori bili imena koje su zaista postojala većina likova je do te mere modifikovana i pomešana sa stvarima koji su produkt mašte da se ne može govoriti o istorijskoj verodostojnosti – ističe reditelj.

Šlageri i ljubavne peripetije

Način na koji je predstavljena ova hronika primeren je dramskoj formi: tu su pojedinačne sudbine aktera ali će publika istovremeno videti šta se događa sa društvom kroz taj dvadesetogodišnji period. Naravno, otkriva se i fenomen samog pozorišta, glume i odnos vlasti prema toj umetnosti.

Ali, u prvom planu su glumci, njihovi životi, umetnički razvoj, intima, ljubavne peripetije i sve ono što čini život iza pozorišne zavese. Pored glavnih junaka, članova pozorišne družine, tu je još mnoštvo važnih likova, od mecene, preko učitelja glume, nemačkih okupatora i drugih…

Paralelno sa razvojem priče, događaje će pratiti šlageri iz epohe. Predstava „Male tajne“ ujedno će biti i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se završava. Muzičke tačke će biti inkorporirane u priču ali će istovremeno biti i numere za sebe. (danubeogradu.rs)

Naziv predstave: Male tajne (komad sa glumom, pevanjem i plesom). Tekst i režija: Goran Marković. Muzika: Zoran Simjanović. Koreograf: Mirko Knežević. Scenograf: Nebojša Bradić. Kostimograf: Dragana Ognjenović. Igraju: Predrag Ejdus, Marinko Madžgalj, Srđan Timarov, Petar Benčina, Rade Ćosić, Andrijana Oliverić, Branislava Podrumac, Miodrag Radonjić, Miloš Anđelković, Tihomir Stanić, Andrija Kuzmanović. Bend: Hot Club Belgrade.