Naslovna » Izlasci » Festivali » Večeras počinje 62. BFDKF
BFDKF - Film "U mraku"
BFDKF - Film "U mraku"

Večeras počinje 62. BFDKF

Ceremonijom svečanog otvaranja večeras od 19.30 u Dvorani Doma sindikata, počeće 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije.

Tokom ceremonije prisutnima će se obratiti Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Festivala, Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu grada Beograda i Mladen Matičević, umetnički direktor Festivala.

Matičević će zajedno sa autorkom iz Hrvatske Tihom Gudac predstaviti njen film „Goli“, koji će biti prikazan od 20.00, kao jedan od najboljih regionalnih dokumentaraca snimljenih u poslednjih godinu dana.

Više od 150 filmova

Ove godine publiku u Domu sindikata, bioskopu Fontana i Domu kulture Studentski grad očekuje izuzetno kvalitetan program, uz veliki broj premijernih naslova! Biće prikazano više od 150 filmova od čega 96 u takmičarskim selekcijama, uz veoma bogat prateći program.

Gotovo svi najbolji domaći i regionalni dokumentaristi imaće svoje filmove na festivalu i biće gosti Festivala. Na festivalu će biti prisutne sve generacije domaćih autora: od Puriše Đorđevića („Čedo, oženi me!“) i Gorana Markovića („Konstantin Koča Popović“), preko Želimira Žilnika („Logbook_Serbistan“), Vladimira Perovića („Lepi vazduhovi“, „Eoha“ i „2&2“) i Željka Mirkovića („Svetislav Pešić – Više od trenera“), do mladog Gorana Stankovića (film „U mraku“ o životu rudara), koji paralelno gradi uspešnu karijeru u Srbiji i SAD.

Pored odličnog dokumentarca Tihe Gudac o Golom otoku, u regionalnoj takmičarskoj selekciji biće prikazani između ostalih „Izgubljeno dugme“, uzbudljiva biografska priča o Goranu Ipetu Ivandiću, tragično preminulom bubnjaru najpopularnijeg rock sastava s prostora bivše Jugoslavije – Bijelog dugmeta, „Ostareli parazit ili Ko je Marko Brecelj?“ o legendarnom frontmenu benda Buldožer Marku Brecelju, „Potrošeni“ Boruta Šeparovića, čiji su protagonisti ljudi stariji od 55 godina koji su brutalno iskreno progovorili o životu i smrti, sreći, boli…. kao i fantastični dokumentarac „Ljubavna odiseja“ Tatjane Božić, koja će takođe biti gost festivala.

U okviru međunarodne selekcije Reflektor, koja se sastoji od najboljih debitantskih dokumentarnih filmova iz celog sveta, biće prikazani sve sami hitovi.

Između ostalih i dokumentarac „Crvena armija“ o stvaranju legendarne sovjetske hokejaške reprezentacije, koji će imati premijeru u Srbiji 23. marta (17.00) u Dvorani Doma sindikata. (danubeogradu.rs)