Naslovna » Izlasci » Sport » 28. Beogradski maraton: Slavili Kenijci i Etiopljanke
28. Beogradski maraton
28. Beogradski maraton

28. Beogradski maraton: Slavili Kenijci i Etiopljanke

Po jakoj kiši i temperaturi od 13 stepeni završen je 28. SuisseGas Beogradski maraton, a najviše uspeha imali su maratonci iz Kenije i maratonke iz Etiopije.

Kenijci su osvojili prvih šest mesta a pobednički trofej „Fred Lebow“ osvojio je najiskusniji od njih Silas Sang (1978) koji je stazu savladao sa 2:14,42 ostvarivši 2,02 minuta prednosti pred Endrjuom Kipropom, dok je treće mesto pripalo Džulijusu Koriru za 2:19,47.

Najuspešniji nekenijac bio je Turčin Uzeyir Soylemez koji je s 2:24,43 osvojio sedmo mesto, a najuspešniji domaći takmičar i novi prvak Srbije u maratonu bio je Ivan Miškeljin s ličnim rekordom – 2:35,17.

– Jedini problem predstavljala mi je kiša koja je padala tom cele trke i samo tako mogu da objasnim slabiji rezultat od onog koji sam očekivao. Ništa drugo mi nije smetalo. Beograđani su bili sjajni i bodrili su nas tokom cele trke – rekao je Sang čiji je lični rekord 2:09,13 (Enschede, 2012).

Sang je trku rešio u poslednjih sedam kilometara kada se odvojio od Kipropa i Korira, koji nisu mogli da prate njegov tempo.

Kiša poremetila maratonce

Abebu Gelan Adugna se prvo odvojila od svoje zemljakinje Dekebo, koja je odradila svoj deo posla, a u poslednja tri kilometra i od rivalke iz Kenije Džemile Vortese.

Ni Adugna nije bila zadovoljna rezultatom postignutim na svom maratonskom debiju, jer je 2:34, 14 bilo dosta slabije od planiranog rezultata od 2:28 do 2:31 čas. I Adugna i ostale maratonke imale su primedbe na kišu.

Za razliku od njih polumaratonci se nisu žalili na vremenske uslove.

Pobednik polumaratonske trke Velimir Bojović, koji je pre samo osam dana pretrčao maraton u Beču za 2:24,07 i zauzeo 11. mesto. Polumaraton po kiši pretrčao je za 1:08,28 č.

– Ovo je idealno vreme za nas trkače u polumaratonu i maratonu. Nisam se istrošio u Beču i da juče i noćas nisam imao temperaturu sigurno bih srušio rekord staze za domaće atletičare. Ali i ovako – zadovoljan sam jer sam pobedio Stenlija Kipruta i Darka Živanovića.

Dvostruki uzastopni pobednik polumaratonske trke Darko Živanović je ovog puta bio tek treći, ali nije nezadovoljan.

– Rezultat koji sam postigao 1:08,41 je bolji od mog prošlogodišnjeg pobedničkog rezultata a to je pravi pokazatelj. Bojović i Kipruto bili su ovog puta malo spremniji od mene – rekao je Darko Živanović, naš olimpijac iz Londona 2012.

Između njih dvojice ubacio se s 1:08,33 Stenli Kipruto, dugogodišnji sparing partner naše rekorderke Olivere Jevtić, kojem je takođe smetala kiša.

– Iduće godine Stenli će biti mnogo brži jer ću mu ja određivati trening – rekla je Olivera Jevtić, koja ovog puta nije nastupila na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu jer je morala da prekine pripreme zbog više sile.

Njen izostanak olakšao je posao Ani Subotić, našoj olimpijski iz Londona 2012. Nadmoćno je s 1:17,05 osvojila prvo mesto u domaćoj konkurenciji:

– Nisam obraćala pažnju na rivalke i nisam se osvrtala, jer kada nema Olivere, nema opasnosti. Zaista sam uživala u trci i koristeći pomoć mojih prijatelja maratonaca iz Makedonije sveža dotrčala do cilja – rekla je Ana Subotić.

Jedan važan rekord

Iako na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu nisu oboreni rekordi staze u maratonu i polumaratonu „pao“ je jedan važan rekord – po broju učesnika s 4.500 u polumaratonu i maratonu iz 56 zemalja sveta, a tom broju moraju se dodati polumaratonske štafete koje su nastupile na srednjoškolskom, univerzitetskom i korporacijkom Prvenstvu Srbije koje su imale ukupno 200 članova.

Tako je prošlogodišnji rekordni broj učesnika od 3.650 učesnika premašen za hiljadu, a čestitke zaslužuje i oko 15.000 i hrabrih učesnika „Coca-Cola“ Trke zadovoljstva na 5 km koji su uprkos hladnom vremenu i kiši trčali Beogradom i kao i mnogi polumaratonci i maratonci dali doprinos dobrotvornim akcijama održanim u okviru maratona.

Zadovoljni svim aspektima manifestacije bili su gradonačelnik Siniša Mali i promotor ovogodišnjeg maratona Galina Čistjakova, svetska rekorderka u skoku udalj, koji su zajedno dočekali na cilju pobednika Silasa Sanga.

– Sjajna atmosfera potvrđuje koliko ova manifestacija znači Beograđanima i našem gradu. Ponosan sam zbog rekordnog broja učesnika i mislim da vremenski uslovi nisu bili presudni za takmičare, ni za sve sugrađane koji su ih pozdravljali duž cele staze. Ponosni smo što je ove godine putem lajv striminga cele manifestacije, maratona i polumaratona, lepa slika Beograda mogla da se vidi u celom svetu – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Galina Čistjakova koja je zajedno sa gradonačelnikom i ministrom omladine i sporta vanjom Udovičićem dala znak za start trke bila je istog mišljenja:

– Drago mi je što sam bila deo ove uspele trkačke manifestacije koju ni ovako loše vreme nije uspelo da pokvari. Svi takmičari su dobili učesničke medalje i zaista su ih zaslužili, kao i gledaoci koji su ih bodrili i organizatori, koji su uspeli da pobede vremenske uslove.

S njima se složio i Aleksandar Sale Đorđević, predsednik beogradskog maratona:

– Uvek se na dan maratona lepo osećam. Ambijent je divan, atmosfera odlična i želim da zahvalim svima koji su doprineli njegovom uspehu, od Skupštine grada Beograda, preko svih partnera i sponzora, medija, svih učesnika u organizaciji koji uspevaju da ga iz godine u godinu unapređuju – rekao je Aleksandar Sale Đorđević.

Nezvanični rezultati

Maraton, muškarci:
1. Silas Kipngetich Sang (Kenija) 2:14,42, 2. Andrew Kiprop (Kenija) 2:16,44, 3. Julius Kiplagat Korir (Kenija) 2:19,47.

Maraton, žene:
1. Abebu Gelan Adugna (Etiopija) 2:33,14, 2. Jemila Wortesa (Kenija) 2:34,25, 3. Meseret Gebre Dekebo (Etiopija) 2:43,22.

Polumaraton, muškarci:
1. Velimir Bojović (Niški maraton) 1:08,28, 2. Stanley Kipruto (Kenija) 1:08,33, 3. Darko Živanović (Srbija) 1:08,41.

Polumaraton, žene:
1. Ana Subotić (Srbija) 1:17,05, 2. Radmila Đurović (Srbija) 1:25,48, 3. Senka Gromović (Srbija) 1:31, 19.

Prvenstvo Srbije u maratonu, žene:
1. Marija Čegar-Lukić (Apatin) 3:16,59, 2. Biljana Vlačić (Bor) 3:32,02, 3. Marija Kanački (Partizan) 3:47,32.

Prvenstvo Srbije u maratonu, muškarci:
1. Ivan Miškeljin („21. maj“) 2:35,15, 2. Goran Ukić (Dinamo) 2:36,16, 3. Nenad Milosavljević (Smederevo) 2:42,34.

28. Beogradski maraton

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.