Naslovna » Izlasci » Dani Beograda od 16. do 19. aprila 2015.
Dani Beograda
Dani Beograda

Dani Beograda od 16. do 19. aprila 2015.

Tradicionalna manifestacija Dani Beograda ove godine biće organizovana od 16. do 19. aprila uz besplatan kulturno-umetnički program.

Program je podeljen u tri celine – „U ritmu istorije“, „U ritmu muzike“ i „U ritmu pobede“. Građani će tokom ova četiri dana biti u mogućnosti da, uz stručno vođenje, posete brojne gradske muzeje, a planiran je i muzički program koji će okupiti eminentne umetnike na atraktivnim gradskim lokacijama.

U petak će Nikiti Mihalkovu, proslavljenom reditelju, biti svečano uručena povelja počasnog građanina, potom će biti održana i svečana sednica Skupštine grada, kada će se dodeliti nagrade Grada Beograda najistaknutijim predstavnicima različititih oblasti koji žive i rade u našem gradu.

»»» Dani Beograda 2015 – program

U holu Starog dvora, Muzej Srpske pravoslavne crkve tokom četiri dana prikazaće originalni plašt kneza Lazara i Jefimijinu Pohvalu knezu Lazaru.

U okviru programa „U ritmu istorije“, 16. aprila, posetioci će moći da posete Muzej grada Beograda, Muzej Nikole Tesle, Veliki barutni magacin, Muzej Vuka i Dositeja, Galeriju fresaka, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Muzej Paje Jovanovića, Banjičkog logora, Konak kneginje Ljubice i druge institucije kulture.

U slavu Beograda, 17. aprila, Knez Mihailova ulica biće najraspevanija ulica u Beogradu, jer će tog dana na ukupno šest bina Beograđane zabavljati najeminentniji umetnici u Srbiji, među kojima su Jovan Maljoković na Džez sceni, Vojkan Borisavljević sa svojim orkestrom na Evergrin sceni, studenti Muzičke akademije, „Beogradski diksilend orkestar“ „Beogradski Bitls tribjut bend“, ansambl „Renesans“ i drugi.

Programom „U ritmu pobede“, 16. aprila, u pet javnih vođenja Beograđani i prijatelji grada moći će da obiđu nekoliko do tada „nevidljivih“ lokacija koje su obeležene spomen-pločama, među kojima su Trg Nikole Pašića, na kojem se nekada nalazio zatvor Gestapoa, spomen-obeležje obešenima na Terazijama, Ulica Vase Čarapića 22 (gde se dogodio teror nad civilnim stanovništvom), Ulica Zmaja od Noćaja (mesto atentata na Đorđa Kosmajca, zamenika upravnika logora „Banjica“), Palata „Albanija“ (u kojoj je bilo mitraljesko gnezdo nemačkih okupatora) i Dom Vojske Srbije, gde se nalazilo sedište Gestapoa.

Doprinos proslavi Dana Beograda daće i JP „Beogradska tvrđava“ sa aktuelnom ponudom.

Proslavu “Dani Beograda organizuju Gradska uprava Beograda i Sekretarijat za kulturu, u saradnji sa Omladinskim pozorištem Dadov kao izvršnim producentom. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.