Naslovna » Avio karte » Destinacije » Larnaka – palme, plaže, istorija…
Larnaka

Larnaka – palme, plaže, istorija…

Treći po veličini i najstariji grad na Kipru, Larnaka, nalazi se na obali Sredozemnog mora, na jugoistočnom delu ostrva.

Tragovi devet hiljada godina duge istorije u Larnaki se prepliću sa interesantnom prirodom, toplom klimom, uživanjem u suncu i talasima, mediteranskim ukusima i šarmom.

Hoteli i atrakcije

Pored hotela najviše klase sa velikim otvorenim bazenima, kao što su Golden Bay Beach, Antonis G ili Lordos Beach, u Larnaki se smeštaj može pronaći i u solidnim hotelima sa tri zvezdice Sun Hall Beach, Pasianna, Sveltos, San Remo…

Turističku posetu vredi započeti upoznavanjem sa bogatim nasleđem Larnake. Hronološki posmatrano, tu su neolitsko naselje Hirokitia, feničanski hram posvećen boginji Astarte, akvadukt, statue filozofa Zenona koji je na prostoru današnjeg grada davno živeo, hrišćanski hramovi Crkva Svetog Lazara, Aja Faneromeni i manastiri Stavrovouni i Sveta Tekla, velika džamija Đami Kebir i džamija Hala Sultan Teke…

Navedeni verski objekti mesta su hodočašća, koja imaju svoju istoriju i poseban značaj.

Slano jezero nedaleko od centra grada lokacija je na koju svakog januara sleti deset hiljada flamingosa. U toku leta jezero presuši pa je površina prekrivena korom soli.

Duge peščane plaže od kojih su najpoznatije Janates, Finikoudes i Mekenzi, skrivene uvale i prozirna morska voda, šetalište, restorani i barovi, marina… mesta su koja najviše privlače turiste.

Alfa ronilački centar nudi rekreativno ronjenje i sportove na vodi za celu porodicu, a Park kamila Mazotos interesantno je izletište na petnaestak minuta vožnje od centra grada.

Najbolje vreme za boravak u Larnaki je proleće ili jesen, kada su temperature između 20 i 25°C. Mart je poznat po zelenilu i cvetanju poljskog cveća, a leti je grad tipično letovalište sa temperaturama koje ponekad prelaze i 35°C.

Avio karte Larnaka

Iz Beograda za Larnaku direktan let ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte kreće se od 190 €.

Ovo je i najpovoljnija varijanta, pošto putovanja u jednom pravcu, sa presedanjem u Beču (Austrian Airlines), Minhenu (Lufthansa) ili Atini (Aegean Airlines), traju više od pet sati, sa cenom povratne karte od 330 €.

Let Beograd – Larnaka traje dva sata i 25 minuta, a let Larnaka – Beograd dva sata i 40 minuta. Međunarodni aerodrom Larnaka nalazi se oko pet kilometara jugozapadno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)