Naslovna » Izlasci » Festivali » Šesti Beogradski tango susret od 15. do 20. aprila
Beogradski tango susret
Beogradski tango susret

Šesti Beogradski tango susret od 15. do 20. aprila

Beogradski tango susret (Belgrade Tango Encuentro), međunarodni festival argentinskog tanga, biće održan po šesti put od 15. do 20. aprila.

Organizator jednog od najvećih festivala te vrste u Evropi je Institut Tango Natural.

I ove godine najavljen je bogat program uz mnogobrojne umetnike i goste iz 48 zemalja sveta. O značaju koji festival ima u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada, a i cele zemlje, govori činjenica da već pet godina ovim povodom u Beograd dolazi više od 500 stranih gostiju, dok se u najnovijem izdanju očekuje se još veći broj učesnika.

Posebnu pažnju ove godine organizatori posvećuju besplatnim događajima otvorenim za sve zainteresovane građane. Besplatni časovi, koncerti i plesne radionice održaće se od 16. do 18. aprila u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Pomenuti programi su namenjeni publici svih generacija. Zainteresovani građani moći će da prisustvuju velikom javnom tango času koji će voditi zvezde argentinskog tanga: Ivan Terazas i Sara Grdan, 16. aprila od 20.00.

Tanguango orkestar Instituta Tango Natural, uz specijalnog gosta Marka Koghlana, koji već godinama peva u najpoznatijim dvoranama Buenos Airesa, za publiku će prirediti koncert u petak, 17. aprila od 21.00.

Prvi put ove godine program festivala prilagođen je i najmlađima – oni će moći da prisustvuju nastupu devojčica koje već dve godine pohađaju Baletango plesni program ITN-a, ali i da učestvuju u času Baletango plesa za decu, u subota 18. aprila od 20.00.

Beogradski tango susret - Ariadna Naveira i Fernanfo Sanchez
Beogradski tango susret – Ariadna Naveira i Fernanfo Sanchez

Tango maraton, radionice, milonge…

Kada je reč o događajima posvećenim domaćim i inostranim plesačima i plesačicama, ovogodišnji festival donosi pravi tango-maraton, što znači da će se tango plesati neprekidno, danju i noću.

Pored plesnih radionica koje će voditi najpoznatiji argentinski tango plesači, velikih plesnih večeri – milongi, učesnici festivala će moći da plešu i tokom dana, kao i na after party milongama, i to na četiri različite lokacije: Studentski kulturni Centar, Mikser House, Teatar 78, Centar za razvoj argentinskog tanga.

Za vreme festivala posetioci će moći da uživaju u enterijerima posebno uređenim za ovaj događaj, tango kafeu, predavanjima o tango kulturi i muzici, kao i u izložbi poznatih brendova iz sveta tango mode, a večernje milonge će okupiti oko 800 plesača i plesačica iz celog sveta koji će prisustvovati spektakularnim nastupima najvećih tango umetnika današnjice.

Gosti Beograda

Učesnici Beogradskog tango susreta ove godine biće najveće zvezde argentinskog tanga koje dolaze iz srca Buenos Airesa i to: našoj publici već poznati svetski prvaci u salon tangu Sebastian Himenez i Maria Ines Bogado, pomenuti Ivan Terazas i Sara Grdan, ali i legendarni Horacio Godoi kojeg prati nova partnerka, Sesilia Bera.

Po prvi put u Beogradu pred publikom će nastupiti i Fernando Sančez i Ariadna Naveira, jedni od najtraženijih tango učitelja i performera, dok će svojim muzičkim odabirima atmosferu bojiti i poznati tango DJ-evi iz Argentine i čitave Evrope.

Očekuje se da će Beogradski tango susret doprineti rastu već nadaleko poznate domaće tango zajednice koja svojom brojnošću i kvalitetom parira tango zajednicama najvećih svetskih gradova. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.