Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Svetski dan autizma: Autizam. Stop diskriminaciji.
Svetski dan autizma: Autizam. Stop diskriminaciji.
Svetski dan autizma: Autizam. Stop diskriminaciji.

Svetski dan autizma: Autizam. Stop diskriminaciji.

Danas je Svetski dan autizma. Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom uz podršku organizacije Autizam Evrope pokrenuo je kampanju „Autizam. Stop diskriminaciji.“ kojom poziva donosioce odluka da promovišu uključivanje osoba u sve aspekte života i društva.

Širom Evrope, osobe sa autizmom žrtve su široko rasprostranjene diskriminacije i socijalnog isključivanja.

Ponekad je diskriminacija očigledna, kao na primer kada je detetu onemogućen pristup školi. Nekada je manje očigledna – npr. ukoliko osobe sa autizmom ne dobijaju podršku koja im je potrebna zbog nedostatka javnog finansiranja.

Svaki put kada se diskriminacija javi, njeni efekti se akumuliraju. Bez odgovarajućeg obrazovanja, osobe sa autizmom će teško pronaći zaposlenje. A bez prihoda i adekvatne podrške, teško je održati životni standard.

Tokom celog života, ovo osobe sa autizmom sve više i više isključuje iz društva u kojem žive.

Pravo na slobodu od diskriminacije

Po Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, osobe sa autizmom imaju pravo na slobodu od diskriminacije i pravo da budu uključeni u svoje zajednice.

Oni takođe imaju pravo na asistenciju u obrazovanju, zaposlenje i ostale vidove podrške kao što je stanovanje uz podršku.

Većina zemalja u Evropi, uključujući i Srbiju, ima zakone za sprečavanje diskriminacije i pružanje podrške osobama sa invaliditetom. Kako bi prava i zakoni napravili neku razliku, međutim, moraju se pretočiti u konkretne akcije.

Savez udruženja za pomoć osoba sa autizmom poziva sve ljude dobre volje da se uključe u kampanju i pomognu da se proširimo svest o autizmu, preduzmu mere za sprečavanje diskriminacije i promoviše inkluzija u društvo.

Sve relevantne materijale i informacije mogu se naći na http://autizam.org.rs/ i Facebook stranici Autizam Srbija. Pored kampanje „Autizam. Stop diskriminaciji.“, tokom aprila širom Srbije Svetski dan autizma biće obeležen nizom akcija Saveza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.