Naslovna » Avio karte » Destinacije » Moskva – čelik, zlato, led i… istorija
Moskva

Moskva – čelik, zlato, led i… istorija

Moskva, glavni i najveći grad Rusije, bila je prestonica kneževstva, carstva, saveza republika… Grad koji je izrastao do najvećeg u kontinentalnoj Evropi, i koji i dalje raste, poznat je politički, finansijski, univerzitetski i kulturni centar.

Hoteli i atrakcije

Svetski lanci hotela u Moskvi imaju najluksuznije predstavnike, pa Radisson Royal, Ritz-Carlton, Baltschug Kempinski, Mariott, Savoy izgledaju kao raskošne palate. Tu su i moderni Lotte, Golden Ring, Novotel, ali i nešto skromniji Arbat House, Maxima Panorama, Aeropolis, Ibis…

Crveni trg je središnji prostor Moskve, na kojem su Crkva Svetog Vasilija Blaženog, Lenjinov mauzolej, Državni istorijski muzej, GUM tržni centar. Na trg se nastavlja jedno od najznačajnijih mesta ruske istorije – utvrđeni kompleks Moskovski Kremlj, u čijem su sklopu Saborni trg, četiri palate i tri crkve, patrijaršijski dvor, spomenici…

Pored brojnih vrednih sadržaja, muzeja i impresivnih zdanja, u Kremlju je i rezidencija predsednika Rusije. Hram Hrista Spasitelja od belog mermera sa zlatnim kupolama, čuveni Moskovski metro, Tretjakovska galerija koja poseduje najveću rusku kolekciju umetničkih dela, Boljšoj teatar, Puškinov muzej… samo su neka od mesta obavezna za obilazak.

Moskva

Moskva je grad istoimene reke, zelenila, parkova, vrtova, ali i grad oblakodera, mesto na kojem se meša prošlost sa najnovijim svetskim trendovima u umetnosti, zabavi, modi… U starom delu ulice Arbat su galerije, kafeterije, restorani, opuštena atmosfera, a novi deo iste ulice prostor je ekskluzivnih noćnih klubova i burnog provoda. Moskovljani kupuju u velikim i brojnim šoping centrima, kojih ima i u centru grada.

Najbolje vreme za boravak u Moskvi je kasno proleće, kada vreme, sa temperaturama oko 18°C, postaje prijatno. Leto je, naravno, još toplije, temperature za oko 5°C više, ali su cene u Moskvi u vrhu turističke sezone visoke. Jesen brzo prelazi u dugu i hladnu zimu, sa prosečnim temperaturama 5-6°C ispod nule, pa je boravak na otvorenom neprijatan.

Avio karte Moskva

Iz Beograda za Moskvu direktne letove imaju avio-kompanije Air Serbia i Aeroflot, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte je od 275 €.

Povratna karta sa presedanjima u Cirihu, Ženevi, Beču, Frankfurtu ili Minhenu, sa avio-kompanijama Swiss, Austrian Airlines ili Lufthansa može da košta do 70 € manje.

Direktan let između Beograda i Moskve traje od dva sata i pedeset minuta, a let sa jednim presedanjem najmanje pet sati. Međunarodni aerodrom Šeremetjevo do kojeg saobraćaju avioni na direktnim letovima, nalazi se oko 28 kilometara severozapadno od centra grada.

Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +2 sata u zimskom periodu i +1 sat u toku letnjeg računanja vremena. (danubeogradu.rs)

Moskva