Kulinarski dan u Beogradu
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Saveti za uspešan kulinarski dan

Saveti za uspešan kulinarski dan

Lična inspiracija, obaveza ili izazov razlozi su da se dan vikenda pretvori u kulinarski dan u Beogradu.

Nedeljni ručak u sopstvenoj režiji, manje ili više ambiciozno planiran, može da bude pravo zadovoljstvo ukoliko se poslušaju saveti koje daju iskusni majstori kuhinje. Evo najosnovnijih.

Nekoliko opštih pravila

Prilikom kuvanja, posebno mesa, voda treba blago da vri, sa mehurićima svaku sekundu ili dve. Ako je temperatura suviše visoka i sadržaj je na ivici da pokipi, rezultat će biti žilavi i iznutra presušeni komadi.

Pretrpavanje tiganja ili druge posude za prženje je greška. Za isparavanje vlage koju otpušta hrana potreban je prostor, bez njega ona postaje vlažna i sličnija kuvanoj nego prženoj.

Bolje je, zato, pa čak i brže, ispržiti planirane namirnice u nekoliko tura, pošto se za manje vremena dobija željeni rezultat.

Domaćice znaju, ali da podsetimo – tiganj mora da bude dobro zagrejan, u suprotnom hrana, posebno meso i riba, ostaje bleda i lepi se za dno.

Ukoliko se komadi stalno okreću u toku prženja neće dobiti primamljivu boju. Izbegavajte „jaku vatru“, tj. ne uključujte ringlu na najjače.  Uz vođenje računa da ne pregore, namirnicama treba ostaviti dovoljno prostora da potamne i dobiju koricu.

Kulinarski dan u Beogradu

Meso, meso, meso…

Meso treba da „odahne“ po skidanju sa šporeta ili vađenju iz rerne. Dakle, nikako ga ne treba seći odmah, pošto će sokovi koji mu daju ukus ispariti i ono će ostati suvo.

Preporuka za male odreske je da se sačeka pet minuta, a za celo pile na primer, ili velike komade, do 20 minuta.

Još jedan savet vezan za meso – potrebno ga je izneti iz frižidera i držati na sobnoj temperaturi 15-30 minuta pre zagrevanja.

Ukoliko se hladno stavi u toplo okruženje spolja će biti preterano, a u unutrašnjosti nedovoljno pečeno.

I na kraju – meso se uvek seče popreko u odnosu na vlakna, čime se dobijaju lepi komadi.

O povrću i probanju…

Povrće nastavlja da se kuva i kada se posuda skine sa šporeta, zbog čega se pretvara u kašu, gubi strukturu i ukus, pa je najbolje preliti ga hladnom vodom, kako bi se proces zaustavio.

Jelo je potrebno probati u toku pripremanja, savetuju majstori kuhinje. Posebno ukoliko se pravi prvi put, na osnovu recepta. Na ovaj način dobija se prilika da se propusti na vreme isprave i ulože dodatni kreativni napori za uspešan kulinarski dan. (danubeogradu.rs)

Kulinarski dan u Beogradu

Uređuje: Katarina Vidaković