Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Preporučujemo: Kako da proslavite Svetski dan muzike
The_Real_ABBA_tribute_2011_s

Preporučujemo: Kako da proslavite Svetski dan muzike

Svake godine, širom sveta obeleževa se Svetski dan muzike, 21. juna. I u Beogradu ovaj dan obeležiće nekoliko muzičkih događaja.

Prvog dana leta, 21. juna muzičari (amateri i profesionalci) održavaju brojne koncerte širom sveta, obeležavajući na taj način Svetski dan muzike. Za ove događaje nije vam potrebna ulaznica (uglavnom) jer se održavaju van koncertnih dvorana, to jest na trgovima, u parkovima, pa čak i na stanicama gradskog prevoza. Svetski dan muzike (Fête de la Musique) je prvi put obeležen 1982. godine a pokretač ovog događaja bilo je francusko Ministarstvo za kulturu.

Evo šta izdvaja ekipa sajta Dan u Beogradu:

1. Tango veče

Teuta Asllani i Ksenija Ristić, članice tango ansambla Libercuatro nastupiće u novootvorenom beogradskom kulturnom kutku „Mestašce“, u Gospodar Jevremovoj 25.

Ansambl Libercuatro redovno koncertno obeležava Svetski dan muzike,  a ovoga puta će uz sopran Teutu Asllani i pijanistkinju Kseniju Ristić nastupiti i glumci mlađe generacije Jelisaveta Karadžić i Dušan Matejić, koje su ljubitelji pozorišta već imali priliku da vide na beogradskim scenama. Na repertoaru koncerta biće dela argentinskih kompozitora Pjacole, Gardela, Troila, Stamponija, kao i poezija velikog Borhesa.

Koncert počinje u 19.30 a cena karte za ovaj događaj je 300 RSD.

2. Svetski dan muzike u „Džez bašti“

Proslava Svetskog dana muzike počinje od 17.00 preslušavanjem različitih  žanrova, „zvukova iz prošlosti“ i moderne muzike, a za večernji živi nastup na repertoaru naći će se ono najbolje iz popularne muzike 20. veka. Od 22.00 nastupa ABBA Tribute Band. Originalni srpski ABBA Tribute Band oduševljava ne samo muzički, nego i svojim scenskim nastupom. „Džez bašta“ tog dana proslaviće i svoj rođendan.

3. Kuća kralja Petra I: Odjeci Šopen festa

Svetski dan muzike biće obeležen koncertom mladih talenata, pijanista, nagrađenih na festivalu „Šopen fest“. Program počinje od 19.00.

Na koncertu „Odjeci Šopen festa“ nastupiće mladi umetnici iz regiona: Vasilije Pucar (Bosna i Hercegovina), Aleksa Janković (Srbija), Momčilo Tomić (Srbija), Lazar Torbica (Srbija) i Sarah Skopljak (Bosna i Hercegovina).

Na programu su, naravno, Šopenova dela, a ulaz je slobodan.

Beogradski Šopen fest je međunarodna kulturno-obrazovna manifestacija, koja popularizuje klasičnu muziku predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora, pesnika klavira – Frederika Šopena.

4. Guarnerius: Aleksandra Stanković

U subotu, 20. juna od 20.00, nastupiće sopran Aleksandra Stanković. Ovo će biti njen diplomski koncert, kao i završi koncert prolećnog cela ciklusa „FMU i Guarnerius nagrađuju“, koji se ove godine održava po četvrti put.

Na programu su popularne arije i pesme Rosinija, Donicetija, Čajkovskog, De Falje, Štrausa, Masnea, kao i Vere Milanković i Miloja Milojevića. Ulaz je slobodan.

Svetski dan muzike

5. SKC: Kult-i-Više

U nedelju, 21. juna od 17.00, na platou ispred SKC-a nastupiće učenici MŠ „Stanković“ i saksofonista Dušan Vukmirović. Udruženje Kult-i-Više po drugi put organizuje proslavu Svetskog dana muzike u saradnji sa SKC-om. Biće predstavljena klasična muzika kroz vekove.

U Novom prostoru od 18.00 otvorenu probu pevačke radionice DK Studentski grad vodiće kompozitor Matija Anđelković.

Od 19.00 u velikoj sali koncert će održati Brass Camerata, klavirski kvintet Beogradske filharmonije „L’Arsenic“, kao i Beogradski mladi simfoničari, koje čine studenti FMU na čelu sa dirigentom Radanom Jovanovićem.

Ulaz na sve programe je slobodan.

6. SKC: Dan posle

U ponedeljak, 22. jun od 20.00, u velikoj sali nastupiće Andrija Sagić. Muzički događaj posvećen je Svetskom danu muzike.

Ovaj multiinstrumentalista i kompozitor posvetiće se vokalnoj praksi srednjeg veka u Pitagorinom muzičkom sistemu, kao i istraživanju mikrotonalne muzike od antike do savremene muzike. Ulaz je slobodan!

7. Dom omladine: Omnibupra

U glavnom holu Doma omladine Beograda, 21. juna od 20.00, biće održan besplatan koncert grupe Omnibupra iz Beograda.

Svetski dan muzike obeležiće ambijentalni, apstraktni muzički trio iz Beograda koji nastoji da svoju muziku sjedini sa ambijentom koji ga okružuje, sa težnjom da u skladu sa prostorom i u skladu sa atmosferom dela. Postoji od 2012 kao trio koji se sastoji iz klavijatura, native instruments mašine, perkusija i semplova.

Njihov koncept podrazumeva jedan jako važan segment „gostujući instrumenti“: nema ograničenja na sredstva koja se koriste da bi se izrazio njihov zvuk, pa se, po želji i potrebi, uvode i neki novi instrumenti, a to su do sada bili truba, violina, usna harmonika, turski nej, perkusije, vokal i bilo šta nađeno.

Svetski dan muzike biće prilika da drugačije čujemo muziku u DOB-u.

8. Plato ispred KCB-a: Talija i BDO

U nedelju od 18.00 kod fontane ispred KCB-a nastupiće Beogradski duvački orkestar pod dirigentskim palicama Vlade Mustajbašića i Aleksandra Đurova.

Od 19.00 nastupa Dečji hor Talija kojim će dirigovati Olivera Ostojin. Repertoar hora čine tradicionalne narodne pesme, dela duhovne, dečije i popularne muzike, domaćeg i internacionalnog karaktera. Pevaće deca od pet do četrnaest godina. (danubeogradu.rs)