Naslovna » Izlasci » Pozorište » Humanitarna akcija: Život koji živimo
Studio Centar - Život koji živimo

Humanitarna akcija: Život koji živimo

Humanitarna akcija „Život koji živimo“ namenjena je prikupljanju pomoći deci koja su smeštena u objektima Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Centralni događaj navedene humanitarne akcije je izvođenje pozorišne predstave Studio Centra „Život koji živimo“, koja će biti odigrana u nedelju, 7. juna od 19.00, na sceni „Stamenković“, Ustanove kulture Palilula.

Tog dana, zainteresovani građani neće plaćati ulaznice za pozorišnu predstavu, već će donositi dečiju garderobu, igračke, higijenske i kozmetičke preparate, koji su neophodni domovima za nezbrinutu decu. Posle završetka akcije, prikupljena pomoć će se pravilno distribuirati u svih šest objekata Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Humanitarna akcija „Život koji živimo“ biće nastavljena tokom septembru, kada će se istoimena pozorišna predstava izvoditi po beogradskim osnovnim školama. Svaka škola u kojoj se predstava bude izvodila, sedam dana će sakupljati pomenutu pomoć koja će se takođe predavati domovima za nezbrinutu decu.

Za lakši život i rad

Osnovni cilj ove akcije jeste da se ustanovi koja vodi računa o marginalizovanim grupama dece olakša život i rad, kao i da se toj deci pošalje jasna poruka da građani i deca Beograda misle na njih.

Sa druge strane, deci koja će učestvovati u prikupljanju pomoći, koja će se odreći nekih svojih omiljenih igračaka i delova garderobe, koja će igrati pozorišnu predstavu, usađuje se ideja o humanosti i o društvenoj odgovornosti. Oni će se posle takvog čina osetiti ponosni, jer su nekome pomogli i želeće taj osećaj odgovornosti da ponove i drugi i treći put.

Pozorišna predstava Studio Centra „Život koji živimo“ bavi se temom dece koju su odbacili roditelji i društvo kom pripadaju.

Kroz motive dve čuvene Andersenove bajke „Devojčica sa šibicama“ i „Ružno pače“, govori se o deci koja su, sticajem okolnosti, prepuštena da se sama brinu o sebi. Andersenove bajke su večne, upravo zato što nam šalju mnogo dublju poruku od one koju shvatamo na prvo čitanje. Teme njegovih bajki problemi su sa kojima se čovečanstvo uvek susretalo, a glavni junaci su deca, predstavljena često i u obliku životinjskih mladunaca.

Verzija ovih bajki u predstavi „Život koji živimo“, ističe upravo pomenutu suštinu, prebacujući likove i radnju u današnje vreme. Glavni likovi su deca današnjice, odbačena i napuštena. U velikoj borbi za život, deca će u obe priče pronaći put i dobiti novu priliku za ostvarenje. Dve bajke, povezane su sa monološkim segmentima, koji govore o surovosti današnjeg načina života, nerazumevanju, otuđenosti, medijskom i tehnološkom uticaju na društvo.

U predstavi „Život koji živimo“ uloge tumače polaznici „B“ grupe pozorišnog studija Studio Centra, deca uzrasta od devet do 14 godina. Namenjena je deci koja bezbrižno odrastaju u svojim domovima i sa svojim porodicama, i onoj drugoj deci koja osim ulice, nemaju više ništa, ali i roditeljima, nama odraslima, koji smo dužni da pomognemo i da našu decu vaspitavamo da nismo jedini na ovom svetu i da treba da mislimo i prihvatamo one koji nemaju ništa i koji samo izgledaju „drugačije“ od nas. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.