Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Ikea, predstave, Trka uz toranj na Avali…
Mini BG vesti: Predstava "Snoviđenje u noć Ivanjsku"
Predstava "Snoviđenje u noć Ivanjsku"

Mini BG vesti: Ikea, predstave, Trka uz toranj na Avali…

»»» Gradsko veće usvojilo je ugovor između Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i kompanije „Ikea“.

Tako je „Ikea“ dobila građevinsku dozvolu posle više od deset godina, koliko je trajao proces pronalaženja lokacije i dobijanja dozvola. Dobijanjem građevinske dozvole ova kompanija stiče mogućnost da već u ponedeljak započne gradnju. Očekuje se da će Beograd do kraja 2016. godine imati prvu otvorenu „Ikeu“ pored Bubanj potoka.

»»» Umetnički studio „Nešto KreArtivno“ pripremio je predstavu rađenu po komediji Vilijema Šekspira „Snoviđenje u noć Ivanjsku„. Ujedno, ovo je najava festivala Dev9t. Reditelj rasklapa Šekspirov komad u odvojene priče o ljubavnicima, vladarima, bogovima, glumcima itd. koje su spojene u jedno veliko snoviđenje. Predstava se igra u ambijentalnom prostoru Ciglane „Trudbenik“ – „Kluba ljubitelja teške industrije“ i spaja različite pozorišne žanrove i izraze. Na Slanačkom putu 26 predstava će biti izvedena 6, 23. i 29. juna od 21.00. Reditelj je Jovan Stamatović-Karić.

»»» Premijera predstave „Kako su nastale ružne reči“ biće održana 6. juna od 15.00 u KC Čukarica. U predstavi nastaloj po tekstu Duška Radovića igraju Marija Milovanović, Nina Gavrilović, Maša Tatić, Marta Petrović i drugi.

»»» Peta trka uz toranj na Avali biće održana u nedelju, 7. juna od 11.00. Takmičari će se nadmetati u muškoj i ženskoj konkurenciji, a posebno će biti nagrađeni najuspešniji veterani. Okupljanje i prijavljivanje takmičara počeće od 10.00 ispred Avalskog tornja, a zbog uskog stepeništa, takmičari će trčati jedan po jedan, na vreme. Za takmičare, novinare i goste obezbeđen je autobuski prevoz. Autobus će biti postavljen ispred Starog dvora, polazak je zakazan za 9.20, a povratak po završetku takmičenja i dodele priznanja, oko 13.00.

»»» Izložba „Inglorius“ Marije Maše Milanković biće otvorena do 21. juna u novom prostoru galerije „Ozon“, u Uzun Mirkovoj 10. Na izložbi je predstavljeno 12 slika, urađenih tokom 2014. i 2015. godine u tehnici akril na platnu. Svojim radom Marija ukazuje na kontradiktornosti globalne pop kulture i predstavlja ličnu viziju ad-hoc glamura i poetike. Izložba je prodajnog karaktera.

»»» Manifestacija „Pobedini dani orijentiringa“ biće održana za vikend na Novom Beogradu u blokovima 37, 38, 33 i 34. Planinarski klub Pobeda kao organizator manifestacije odlučio se za urbani teren, kako bi ovaj sport približio građanima i privukao što više zainteresovanih. Sabiranjem rezultata sa dve sprint trke dobiće se plasman za Trofej Beograda. Noseća kategorija za Trofej biće M18–20 i najbolji će dobiti posebne medalje, a klub čiji takmičari osvoje najviše odličja zaslužiće pobednički pehar. Očekuje se ukupno oko 300 učesnika, 100 samo u dečijoj trci, a doći će i gosti iz Bugarske.

»»» U subotu, 6. juna, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održaće se novo domaće veslačko takmičenje. Na II regati Kupa Srbije, koju organizuju Veslački savez Srbije i Veslački klub Crvena zvezda, za medalje će se boriti više od 150 veslača i veslačica u svim uzrasnim kategorijama – pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj i konkurenciji veterana i to u skifu, dubl skulu, dvojcu bez kormilara, četverac skulu, četvercu bez kormilara i četvercu sa kormilarom.

Mini BG vesti: Turnir u malom fudbalu "Trofej Vidovdana 2015"
Trofej Vidovdana 2015

»»» Tradicionalna revija dečijeg pozorišnog stvaralaštva Dramskog studija „Ogledala“, zvanično će početi 6. juna u pozorištu „Teatar 78“, predstavom „Cirkus“. U okviru ove revije do 14. juna ljubitelji dečijeg pozorišta imaće prilike da gledaju predstave „Cirkus“, „Zona Zamfirova“ i „Lajanje na zvezde“. Biće održana i prva Berza ručnih radova, u foajeu „Teatra 78“, tokom vikenda, 6. i 7. i 13, i 14. juna, od 12.00 do 20.00.

»»» Premijera predstave „Istrajnost“ u teatru Le Studio biće održana u nedelju 7. juna od 20.00. Komad je inspirisan dramom „Parobrod Istrajnost“ Šarla Vildraka. Uloge tumače: Mirko Jokić, Ana Jovanović, Nemanja Mutić, Olga Simić i Marko Petrović. Dva brata, jedan iz Srbije, drugi iz Hrvatske, stižu u Trst gde treba da se ukrcaju na brod Tenacity koji će ih odvesti u „bolje sutra“. Pri dolasku saznaju da je polazak broda odlažen za 14 dana koje provode u kafani koju drže „naši ljudi“…

»»» U ponedeljak, 8. juna od 19.00, u galeriji opštine Vračar, u Njegoševoj 77, Kulturna asocijacija Beograda otvara Beogradski bijenale 2015. – izložbu slika na kojoj će izlagati slikari iz šest zemalja. Biće izloženo više od 40 slika, od kojih je većina izlagana u svetskim metropolama umetnosti – Njujorku, Londonu i Parizu. Na ovogodišnjem bijenalu izlagaće Gari Džejson (SAD), Džon Filip Martin (JAR), Antonelo Sera (Italija), Rože Garsija Hol (Španija), Alejandro Martin Nazrala (Argentina) i Katarina Šekularac i Spaso Maksimović (Srbija).

»»» KC „Čukarica“ poziva u ponedeljak, 8. juna od 19.00 na veče plesa. Članovi Studija standardnog i latino plesa, koje vodi Aleksandar Aničić, i Studija orijentalnog plesa, koje vodi Vesna Velimirović, za to veče pripremili su zanimljiv program koji neće ostaviti ravnodušnim čak i one koji ne vole ovu vrstu umetnosti. Ulaz je slobodan.

»»» Do 12. juna traje prijavljivanje za turnir u malom fudbalu „Trofej Vidovdana 2015“ koji opština Palilula organizuje 23. put zaredom. Turnir se održava na terenu „Vidovdan“ Borči (centar III) od 13. do 28. juna. Učešće po ekipi iznosi 12.000 RSD, a broj ekipa je ograničen. Prvo mesto donosi 240.000 RSD i prelazni pehar, drugo 120.000 i pehar, a treće mesto 60.000 RSD i pehar. Info: 064/6371-272. (danubeogradu.rs)