Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Regata, Nervozni poštar, Spomenik Principu…
Vidovdanska regata
Vidovdanska regata

Mini BG vesti: Regata, Nervozni poštar, Spomenik Principu…

»»» Međunarodna vidovdanska regata u kajaku i kanuu na mirnim vodama održaće se u nedelju, 28. juna od 10.00, na Savi kod Kajak kanu kluba Zabrežje u Obrenovcu. Pored vidovdanske regate u subotu, 27. juna, održaće se Drugo kolo lige Srbije za mlađe pionire i pionirke.

»»» Opština Rakovica, u okviru manifestacije „Rakovičko leto“, organizuje 4. jula od 18.00 Trku patrijarha Pavla. Trčaće se polumaraton (21,1 km) i Trka zadovoljstva (5,1 km). Obe trke startovaće ispred zgrade Opštine Rakovica (Miška Kranjca 12), dok je cilj kod Manastira Rakovica. Učešće je besplatno. Svečana dodela medalja i nagrada biće u 21.00 isred opštinske zgrade. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla trkapatrijarhpavle@gmail.com.

»»» Nervozni poštar, legendarni ex Yu bend čijim su stopama zapravo krenuli i do danas koračaju Pero Deformero i sve popularniji Brkovi, održaće koncert u bašti Sava centra 3. jula od 21.00. Ovo je retka prilika da se publika zabavi uz more duhovitih pesama, dobar ritam i najveselije „poštare“ koji su ikada postojali! Gosti na koncertu biće bend Seljačka buna. Cena ulaznice: 600 RSD (Felix Shop i klub Siouxe).

»»» Od 25. juna (19.00) u Galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40) biće otvorena izložba Slobodana Bašića „BIT-i“. Ovo je umetnikova prva samostalna izložba unikatnih predmeta od drveta.

»»» Završni koncert edukativnog centra Balkan Culture Heritage održaće se u petak 26. jula od 18.30, u UK Palilula. Nastupaće polaznici radionica: Muzika kroz igru, Tradicionalno pevanje, Udaraljke i Klavir. Učestvuju deca od tri do osam godina, mladi i odrasli. Najmlađi učesnici izvodiće dečje pesmice. Polaznici etno kursa pevaće tradicionalne numere sa Balkana. Polaznici kursa uradaljki sviraće ritmove Balkana i Bliskog istoka. Cena karte je 250 RSD.

»»» U sredu, 24. juna od 20.00, u SKC-u će biti održana premijera komada „Kako preživeti„. Autorski projekat i master predstava Petra Popovića, koji kroz ličnu priču odgovara na pitanja iz naslova: Kako preživeti jedan dan bez novca? Kako zaraditi, a kako se „provući“? Kako sebi priuštiti zadovoljstva za koja nemate novca i na kraju kako sve to uraditi iznova, svakog dana još jednom, ali na drugi način.

Ted 2
Ted 2

»»» Nastavak urnebesne hit komedije za odrasle „Ted 2“ sa Markom Valbergom u glavnoj ulozi biće prikazan u četvrtak, 25. juna od 20.00 u bioskopima Cineplexx Delta City i Ušće SC, u okviru „Men’s night“ događaja. Ljubitelje duhovitog plišanog medveda očekuje pregršt smeha, besplatni primerak magazina Esquire i gratis osveženje, ali i mogućnost fotografisanja sa glavnim junakom u njegovoj prirodnoj veličini! Karte su u prodaji.

»»» U petak, 26. juna u 19.00 otvara se izložba „Slovenski karnevali“ nastala na inicijativu Foruma slovenskih kultura, povodom deset godina od osnivanja. Izložba je bila postavljena u Palati UNESKO u Parizu, zatim u Hrvatskoj i Sloveniji. u Etnografskom muzeju može da se pogleda do 19. jula.

»»» Jubilarna, tridesete izložba „Aleksandar Cvetković – 10 godina u Dar maru“ biće otvorena u četvrtak, 25. juna u 19.00 u galeriji „Dar Mar“ (Kralja Petra 44).

»»» Muzičar, tekstopisac i pevač iz Prištine, Shpat Deda, nastupiće u KC Grad, 26. juna od 20.00. Njegova muzika se opisuje kao ogoljena i lična refleksija na događaje iz njegovog privatnog života. Shapt Deda peva o ljubavi, očaju, društvenoj situaciji i nadi u svom prepoznatljivom tonu koji spaja elemente popa, roka, fanka i džeza. U Beogradu nastupa prvi put, a na sceni mu se pridružuju poznati kosovski muzičari Nesim Maxhuni, Ilir Bajri i Fatjon Miftaraj. Shpat Deda nastupa u okviru festivala „Mesec dana Prištine u Beogradu“ koji organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uz podršku Delegacije EU u Srbiji. Ulaz je slobodan.

»»» U voždovačkom naselju Šumice, na prostoru između zgrada br. 1 i 5 u Rimskoj  ulici iza hotela Srbija, otvoreno je novo dečje igralište sa mobilijarom za decu, teretanom na otvorenom i dva stola za šah.

Spomenik Gavrilu Principu

Spomenik Gavrilu Principu je juče dopremljen u Beograd iz Srpskog Sarajeva. Spomenik će danas biti premešten u Smederevo na čišćenje i uređenje. U petak će biti postavljen na postament u Finansijskom parku, koji je već izgrađen.

Spomenik je visine dva metra i težine oko 350 kilograma. Odbor za podizanje spomenika Gavrilu Principu usvojio je tekst koji će biti ispisan na sve četiri strane postamenta. Na prednjoj strani stajaće natpis Gavrilo Princip (1894–1918), a na poslednjoj strani: Dar Republike Srpske Republici Srbiji, Vidovdan, 2015. Na prvoj bočnoj strani biće ispisane reči pesme: „Al’ pravo je rekao pre / Žerajić soko sivi: / Ko hoće da živi nek’ mre, / Ko hoće da mre nek’ živi!“ Na drugoj bočnoj strani pisaće: „Blago tome ko dovijek živi / imao se rašta i roditi“ Njegoševi stihovi uklesani na kapeli Vidovdanskim herojima u Sarajevu u kojoj počivaju Gavrilo Princip i drugovi.

Zahvaljujući JKP „Zelenilo – Beograd“, koje danonoćno radi na uređenju parka i pripremi postamenta, sve radnje će biti završene na vreme. Spomenik Gavrilu Principu biće otkriven u nedelju, 28. juna, u Finansijskom parku u Beogradu. (danubeogradu.rs / Beoinfo)