Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Novi Beograd dobija dve kule od 140 metara!
Dve kule - blok 11 - Dunavska kapija

Novi Beograd dobija dve kule od 140 metara!

U bloku 11, kod hotela „Jugoslavija“ grčki investitor QS Investment gradiće dve kule od 140 metara u kojima će biti hotel, poslovni i stambeni objekti i tržni centar.

Između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i produžetka Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara biće izveden ovaj projekat za koji je na javni uvid stigao nacrt detaljne regulacije bloka 11. Uz rekonstrukciju hotela, u planu su kule od 33 sprata, ali i novi tržni centar umesto aneksa uništenog još 1999. godine u bombardovanju, pišu novinari Večernjih novosti.

Ovaj projekat, pre godinu i po dana, predstavljen je kao „Dunavska kapija“ (Danube Riverside).

U nekada najvećem i najmodernijem hotelu u SFRJ sa kapacitetom od 1.100 ležajeva, sada su u upotrebi samo banket-sala, restorani u prizemlju i pojedine kancelarije, što je i dovoljan razlog da se vrata za goste još jednom svečano otvore, kao davne 1969. godine.

Dve kule - blok 11 - Dunavska kapija

Proširenje Bulevara Nikole Tesle

Po nacrtu, grčki investitor kompleksu će moći da pridoda još dve kule od 140 metara, čija je „prethodnica“ od 147 metara naišla na neodobravanje. Severna višespratnica, u produžetku Goce Delčeva, biće poslovni objekat, a nasuprot njoj biće smešteni stanovi i apartmani, ali kao hotelski smeštaj.

Dok će hotel „Jugoslavija“ i „Grand kasino“ moći samo da osveže izgled u postojećoj kvadraturi, za deo između oba aneksa uništen tokom bombardovanja predviđena je potpuna promena – tržni centar od tri sprata. U produžetku zgrade hotela moći će da se napravi još jedan poslovni objekat iste spratnosti.

Urbanisti nisu zaboravili ni saobraćajnu infrastrukutru, pa će Bulevar Nikole Tesle biti proširen za dve trake kod raskrsnica sa ulicama Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara, za desna skretanja ka kompleksu.

Takođe, pored postojeće crpne kanalizacione stanice „Ušće“, moraće da se izgradi još jedna. U okviru celog budućeg kompleksa, u planu je i dečji vrtić sa kapacitetom za 80 mališana i pešački koridor koji će deliti novi kvart od zelene površine uz Dunavski kej. Parkiranje će biti omogućeno u nadzemnim i višeetažnim podzemnim garažama.