Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Saopštenje Resonate festivala povodom teksta SPC
Resonate

Saopštenje Resonate festivala povodom teksta SPC

Povodom teksta ‘’Gde sigurno ne treba da budu posmrtni ostaci Nikole Tesle’’ koji je objavljen na sajtu Srpske pravoslavne crkve, u kome je kao primer satanističkog obreda u Muzeju Nikole Tesle prikazana fotografija tima Resonate festivala koji je radio intervju sa gostom festivala, Lichensom, direktorka festivala Maria Jelesijević izjavila je:

– Nemamo komentar za SPC osim da treba da povedu računa o svojoj PR službi koja je objavila tekst i fotografiju bez prethodne provere informacija. Nakon toga je usledila reakcija u drugim medijima i tako izazvala lančanu reakciju nerazumevanja i pogrešnog tumačenja.

Fotografija sa Tviter naloga Resonate festivala se najpre pojavila na zvaničnom glasilu SPC-a , da bi je dan kasnije preuzela dnevna štampa i uz senzacionalne naslove poput „Isterasmo sotonu iz Teslinog muzeja“ i „Teslinu urnu koriste za obrede“, od cele stvari napravila potpuni debakl.

– Fotografija koja je zloupotrebljena na sajtu SPC ne prikazuje nikakav performans, već intervju za video dokumentaciju festivala koji se radi svake godine u okviru naše produkcije, za potrebe godišnjeg dokumentarnog filma o festivalu. Dozvolu za snimanje dobili smo od muzeja – kaže Maria Jelesijević.

– Nadamo se da će SPC uvideti ovu grešku koja je potekla iz nedovoljne informisanosti i učiniti sve da je ispravi. Ovakvom izjavom i komentarima naneli su velika štetu festivalu, zaposlenima i našim saradnicima Uni Senić i Branimiru Milovanoviću, kao i našoj reputaciji.

Festival Resonate se bavi novim tehnologijama, umetnošću, naukom i edukacijom i trenutno je jedan od uticajnijih festivala u svetu koji se bave ovim oblastima. Resonate svake godine podeli oko 150 beslatnih ulaznica studentima sa različitih fakulteta u Srbiji.  Takođe, Resonate festival svake godine u Beograd dovede oko 2.000 hiljade posetilca iz preko 40 zemlaja širom sveta. (danubeogradu.rs.)

Uređuje: Nada Mandić