Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Microsonic, Ćelava pevačica, izložbe…
Microsonic (foto: Stanislav Milojković)
Microsonic (foto: Stanislav Milojković)

Mini BG vesti: Microsonic, Ćelava pevačica, izložbe…

»»» Autorski indi bend iz Novog Sada, Microsonic, održaće besplatan koncert 4. jula od 20.00 na Zidiću Doma omladine Beograda.

»»» Od danas, 4. jula u 19.00, SC „Olimp Zvezdara“ otvara vrata za kupače – ljubitelje noćnog kupanja. Cena ulaznice je ista kao prošle godine, 400 RSD uz besplatnu ležaljku. Naredni dani, po prognozama, biće veoma topli, tako da se očekuje veliki broj posetilaca, kako tokom dana, tako i u noćnom terminu od 21.00 do ponoći.

»»» Na novoj letnjoj sceni na Kalemegdanu predstava „Ćelava pevačica“ biće izvedena u ponedeljak, 6. jula od 20.30. Predstava je projekat UK „Parobrod“, a premijerno je izvedena krajem aprila ove godine. „Ćelavu pevačicu“ Ežena Joneska izvode mladi diplomirani glumci Akademije umetnosti u Beogradu: Jelena Puzić, Milica Petrović, Stefan Popović, Andrej Pipović, Petar Damjanović i Tanja Markov, uz mentorstvo dekana, profesorke Mirjane Karanović. „Ćelava pevačica“ govori o beznađu i zarobljenosti ljudi, koji toga nisu ni svesni. Na duhovit način ismeva određene tipove ljudi i njihove karaktere. Uz male izmene, delo iz 1948. godine prilagođeno je vremenu u kojem živimo. Ulaz je besplatan.

»»» U Galeriji Beogradske tvrđave u unutrašnjoj Stambol kapiji biće otvorena izložba Zorana Žugića u utorak, 7. jula od 19.00. On će izložiti devet slika, u akrilnoj tehnici, koje su rađene namenski za prostor Beogradske tvrđave, pa je i izložba nazvana „Čuvari Stambol kapije“. Galerija Beogradske tvrđave otvorena je svakodnevno od 11.00 do 19.00, a ulaz je slobodan. Izložba se može pogledati do 22. jula.

»»» U SKC-u, 6. jula od 16.00, biće otvorena izložba polaznika SKC-ove radionice fotografije. Mladi fotografi predstaviće se radovima nastalim na mestu predviđenom za projekat „Beograd na vodi“.

Beograd na vodi - SKC-ova radionica fotografije
Beograd na vodi: SKC-ova radionica fotografije

»»» U Krokodilovoj Kući za pisce boraviće Anisur Rahman, pisac, novinar, književni kritičar koji je jednom nogom u Bangladešu, a drugom u Švedskoj. Naime, on je posle pretnji smrću zbog svojih sekularističkih stavova zatražio politički azil u Švedskoj, gde živi već punih pet godina. Anisur Rahman će, za početak, nastupati u okviru festivala Kikinda short u Beogradu, 4. jula od 20.30 u Parobrodu (Kapetan Mišina 7a).

»»» Izložba Muzeja grada Novog Sada „Jermenska crkva u Novom Sadu – izbirisana baština„, biće otvorena u četvrtak 9. jula od 19.00, u Etnografskom muzeju u Beogradu. Posle premijerne postavke u Novom Sadu, za koju je autorka izložbe Ljiljana Lazić dobila nagradu Muzejskog društva Srbije, šira javnost će ponovo imati priliku da se upozna sa istorijom i sudbinom srušene Crkve Sv. Grgura Prosvetitelja. Posetiocima će biti prezentovani predmeti koji su se do 1963. godine nalazili u Jermenskoj crkvi, dokumentarna i foto-građa, kao i brojni podaci o istoriji jermenske zajednice u Novom Sadu, njenom poreklu i tradiciji.

»»» Poslednja izložba iz godišnjeg progama Velike Galerije KC „Grad“, pre letnje pauze, biće otvorena 6. jula od 20.00. Specijalna multimedijalna izložba portugalske umetnice koja živi u Londonu, Tereze Paive, nosi naziv „To je što je, šta je bilo i šta će biti„. Postavku čini miks radova različitih medija, od kojih će neki biti izvedeni in situ. Kompletna postavka biće zaokružena u noći otvaranja performansom koji će Paiva izvesti sa još dvoje beogradskih umetnika, Gordanom Žikić i Boškom Begovićem, a čije će posledice biti uključene kao zaseban rad u postavku i time je zaokružiti. Izložba je otvorena do 19. jula. Radno vreme galerije je svaki dan od 14.00 do 20.00.

Izmene u saobraćaju na Zvezdari

U cilju poboljšanja uslova funkcionisanja saobraćaja na uličnoj mreži grada Beograda, Sekretarijat za saobraćaj je u ovoj godini pokrenuo realizaciju projekta „Redefinisanje režima saobraćaja na teritoriji GO Zvezdara“ oivičene ulicama: Bulevarom kralja Aleksandra, Stanislava Sremčevića, Vojislava Ilića i Gvozdićevom. Radovi na postavljanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije na uličnoj mreži unutar zone definisane ovim ulicama izvodiće JKP „Beograd-put“ od 15. jula do 15. avgusta.

Redefinisanje saobraćaja za osnovni cilj ima da primeni optimalan režim saobraćaja i namenu saobraćajnih površina u okviru raspoloživih profila saobraćajnica uvođenjem sistema jednosmernih i dvosmernih ulica, kojima se omogućava odvijanje dinamičkog i pešačkog saobraćaja uz obezbeđivanje optimalnog broja parking mesta.

Prostornim i funkcionalnim uređenjem saobraćajnih površina u navedenoj zoni smanjuje se broj nepropisno parkiranih vozila, poboljšava se protočnost i omogućava bolji rad javnih komunalnih službi, kao i nesmetano snabdevanje, što će doprineti kvalitetnijem životu stanovnika i posetilaca zone. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.