Naslovna » Izlasci » Festivali » Prvi put – Tesla dani širom Srbije!
Tesla dani 2015

Prvi put – Tesla dani širom Srbije!

Manifestacija Tesla dani biće održana širom Srbije od 6. do 12. jula.

Želite da zavirite u stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije, u stogodišnjim kabinetima Elektrotehničkog fakulteta vidite kako je Tesla „pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, uz pomoć neobične igre uđete duboko u um Nikole Tesle i izgubite se u genijalnom i čudesnom svetu koji je stvorio, ili saznate zašto je baš Đorđe Stanojević čovek koji je osvetlio celu Srbiju? Sve to, i još mnogo toga, moći ćete da doživite u okviru manifestacije Tesla dani – koja se održava prvi put.

Posle jednog Tesla dana, koji je Klaster puteva kulture po prvi put organizovao prošle godine, kao otvorenu manifestaciju u deset gradova širom Srbije kojoj je prisustvovalo više hiljada posetilaca, ove godine nam predstoje ekskluzivno – Tesla dani!

»»» Tesla dani 2015 – detaljan program

Povodom 10. jula – rođendana Nikole Tesle i Međunarodne godine svetlosti – 2015, sve zainteresovane očekuje čak nedelju dana jedinstvenog iskustva inspirisanog Teslom, njegovim životom i radom.

Putevima Tesle kroz Srbiju

– Tesla dani su sačinjeni od niza mahom besplatnih programa, koji će se istovremeno odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima u gradovima širom Srbije. Poseban spektakl povodom Teslinog rođendana prirediće Elektroprivreda Srbije, a očekuju nas i brojne izložbe, performansi, radionice, eksperimenti, predavanja, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije Srbije – objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalni menadžer Klastera puteva kulture.

Čitava manifestacija deo je rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Putevima Tesle kroz Srbiju

Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta.

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju razne članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin Escape Rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Balkan magnet suveniri…

Pokrovitelji Tesla dana su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Schneider Electric i Trizma, a prijatelji projekta Opština Negotin, Mladi za turizam, AIESEC, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, selo Velebit kod Subotice i brojni drugi. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.