Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Dani švajcarske muzike 2015
Dani švajcarske muzike - Elina Duni kvartet
Elina Duni kvartet

Festival Dani švajcarske muzike 2015

U Beogradu i još pet gradova regiona, od 14. do 20. septembra biće održan festival Dani švajcarske muzike.

U okviru bijenalnog festivala biće organizovano trinaest koncerata na kojima će nastupiti švajcarski i domaći umetnici.

Dani švajcarke muzike 2015 je drugo izdanje manifestacije posvećene savremenoj istraživačkoj i inovativnoj muzici, koja podstiče zvučnu razmenu umetnika iz Švajcarske, zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

Festival će obeležiti niz koncerata i radionica, sa opsegom od džeza do avangarde, uključujući čak pet premijera, kao i ekskluzivnu saradnju dva vodeća ansambla nove muzike iz Švajcarske odnosno Srbije, Feniks Ansambl Bazela i Ansambla Studio 6.

Dani švajcarske muzike - Urs Lajmgruber
Urs Lajmgruber

Program u Beogradu

Međunarodno priznata pevačica i kompozitorka Elina Duni, neprocenjivo ime sa liste umetnika koji objavljuju za ECM, sigurno je najveća zvezda festivala. Ona će sa svojim kvartetom održati četiri koncerta, u Tirani, Prištini, Skoplju i, prvi put, u Beogradu.

Urs Lajmgruber, jedna od vodećih ličnosti sa međunarodne scene improvizovane muzike još od sedamdesetih godina 20. veka, održaće radionicu, kao i solo koncert, a nastupiće i u ekskluzivnom duu sa našom pevačicom Svetlanom Spajić.

Program u Beogradu će se odvijati tokom tri večeri, od 18. do 20. septembra. Prve večeri će u UK „Parobrod“ od 21.30 nastupiti švajcarski Feniks Ansambl Bazel i beogradski Ansambl Studio 6, koji će zajedno i pojedinačno izvoditi muziku kompozitora iz Švajcarske i Srbije.

Na istom mestu, dve večeri kasnije, svoj rad će premijerno izvesti kvintet koji čine Irena Tomažin i Tomaž Grom iz Slovenije, Švajcarac Žonas Koher i Zrenjaninci Srđan Muc i Robert Roža. Pre njih će Urs Lajmgruber otvoriti veče solo nastupom, koji će se pretočiti u duo sa pevačicom Svetlanom Spajić, što je još jedna ekskluziva ovog festivala.

Glavno veče će biti održano 19. septembra u Domu omladine Beograda, u Sali Amerikana, kao odličan uvod u Beogradski džez festival. Nastupiće velika imena evropskog džeza, najpre gitarista Kristi Doran i pevač Andreas Šerer, a u nastavku večeri Elina Duni Kvartet.

Cene ulaznica: 400 RSD (18. septembar), 500 RSD (19. septembar) i 300 RSD (20. septembar).

Gradovi u kojima će takođe biti održani Dani švajcarske muzike su: Novi Sad, Ljubljana, Priština, Tirana i Skoplje, a više informacija pronađite OVDE. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.