Naslovna » Izlasci » Obeležavanje godišnjice smrti kralja Petra I
Kuća kralja Petra I - rad Nikole Pršendića
Kuća kralja Petra I - rad Nikole Pršendića

Obeležavanje godišnjice smrti kralja Petra I

U Kući kralja Petra I na Senjaku biće obeležena godišnjica smrti kralja Petra I Karađorđevića od 16. do 18. avgusta.

Ustanova kulture opštine Savski venac u Vase Pelagića 40 prigodnim programom podsetiće sugrađane na kralja Petra I koji je preminuo 16. avgusta 1921. godine.

U nedelju, 16. avgusta od 19.00, počeće obeležavanje godišnjice postavljanjem replike kraljeve vojne uniforme. Replika je nastala kao rezultat projekta „Rekonstrukcija uniforme Kralja Petra I Karađorđevića“, odnosno višemesečnog rada istoimene kreativne radionice koju je vodio MA Boris Čakširan, dipl. slikar – kostimograf, sa učenicima Srednje škole za dizajn.Za dž

U radu radionice učestvovali su Marina Skrinjik Ćorić, dipl. slikar kostimograf, nastavnik Istorije kostima i Oblikovanja odevanja u Srednjoj školi za dizajn i učenici: Marija Milekić, Jasmina Zagorac, Milica Milutinović, Milica Nastevski, Emilija Stojkov, Tane Laketić, Jovana Matić, Milica Tovilović, Jelena Milojević, Anastasija Pavić, Milica Baltić, Magdalena Gašić, Anđela Bajagić, Katarina Ćirić, Katarina Šaranović, Luna Bognar, Danica Živković.

Postavljanjem replike uniforme kao eksponata u Kralja Petra Prvog, na dan kraljeve smrti 16. avgusta, ona postaje deo stalne postavke. Replika vojne uniforme Kralja Petra Prvog Karađorđevića izrađena je kroz kreativno-obrazovni proces rada u radionici, a ima za cilj da i na ovaj način približi polaznicima i posetiocima nacionalnu istoriju i predstavi jedan segment biografije vladara značajnog za noviju srpsku istoriju. Projekat ima obrazovni, umetnički i stručni karakter. Kroz rad radionice Boris Čakširan, koristeći svoje dugogodišnje iskustvo kostimografa, upoznao je polaznike sa metodologijom i tehnologijom rekonstruisanja odela iz epohe. Uniforma u stalnoj postavci u Kući kralja Petra namenjena je svim posetiocima ustanove.

Alegorija o životu kralja

Od 17. (19.00) do 31. avgusta biće otvorena izložba Nikole Pršendića, akademskog slikara. Na izložbi će biti predstavljeno jedno delo, alegorija o životu Kralja Petra Prvog Karađorđevića, triptih u tehnici ulja na platnu, koje je Pršendić prethodna dva meseca stvarao u Kući kralja Petra I.

U utorak, 18. avgusta od 20.00, biće održana projekcija filma „Oplenačka trilogija“, reditelja Milana Kneževića.

Ulaz je slobodan na sve događaje. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.