Naslovna » Izlasci » Šta sve možeš na Adi: Ada Ciganlija – za sve generacije
Ada Ciganlija - za sve generacije

Šta sve možeš na Adi: Ada Ciganlija – za sve generacije

Kada grane sunce i asfalt postane vreo, Ada Ciganlija je najidealnija beogradska destinacija.

Ima i onih koji na ovo beogradsko izletište vole da dolaze i zimi, ali Ada Ciganlija pravi užitak ipak predstavlja tokom leta jer je tada na njoj (skoro) sve moguće.

Ada okuplja sve generacije, pa ćemo tako probati da, vođeni tom idejom, preporučimo šta bi baš za vas bilo najbolje da radite prilikom posete Savskom jezeru. Još jednom da istaknemo: Ada Ciganlija je jedina plaža sa Plavom zastavicom u Srbiji, a Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja ima plažu sa Plavom zastavicom a nema more.

Kao posebnu atrakciju ovog leta izdvajamo Beer Garden, koji je otvoren do 12. avgusta. Više pročitajte OVDE.

Ada Ciganlija - za sve generacije

Ada Ciganlija za decu

»»» Obavezna vožnja vozićem
Vozić koji kruži oko Ade jedna je od najinteresantnijih zanimacija za najmađe, dok one starije koji su u svojstvu pratnje mlađih, vraća u detinjstvo. Jer, vožnja vozića oko Ade, kao da je „ispala“ iz neke bajke koja se deci čita za bezbrižan san. Mesta ima dovoljno.

Kad je baš vruće ovo je odličan način da se izbegne sunčanica. Vozić, veselih boja (nama je najpre zapao za oko onaj žuti), ima i pravu sirenu pa kad zatrubi, svi mu se sklanjaju sa puta. Vožnja vozićem je idealan način da se upozna Ada jer on vozi kroz šumu, pored sportskih igrališta, tobogana…

»»» Parkići, igrališta
Parkići na Adi su sve bolji. Uglavnom za podlogu imaju zemlju i travu, pa samim tim posledice eventualnog pada mogu da se ublaže. Ovde ima svakakvih skalamerija. Ono što ih razlikuje od većine parkića koja se nalaze između gradskih naselja je celovitost i funkcionalnost. Retko koja spravica je pohabana, a ima i noviteta. Pa tako, pored jednog od parkića, nedavno je nikao još jedan, ali od drveta. Jedina mama im je što nisu skroz u hladu, pa tako treba birati pogodan deo dana za igranje (kako recimo, tobogan ne bi bio previše vreo). Na Adi postoji i igralište za osobe sa invaliditetom.

Ada Safari

»»» Zoo vrt
Maleni zoo vrt nalazi se na Adi Safari. Smešten je u hladovini, nadomak vode pa ovde mališani mogu da provedu i veći deo dana. Izbor životinja nije veliki, ali za gradsku decu predstavlja novi doživljaj.

»»» Kupanje
Kupanje je ono zbog čega većina i dolazi na Adu. Deca prosto obožavaju vodu. Vodeni pištolji, šlaufi, mišići, kofice i lopatice su neophodni rekviziti za jednodnevni boravak na Adi Ciganliji. Deca bi u vodi uvek trebalo da budu u pratnji starijih, i obavezno treba poštovati ograničenje prostora za bezbedno kupanje. Cika, vriska i graja zaista ostavljaju utisak kao da ste na moru.

»»» Slatkiši i slaniši
Posle kupanja deca (a bogami i stariji) postaju gladni „kao vukovi“. Tada bi pojeli šta god da im date (ovo važi i za one koji inače mrljave sa hranom). Meso baš i nije preporučljivo kada su velike vrućine, ali zato neka, recimo slana palačinka ili kuvani kukuruz dobro bi došli. Jes’ da „junk food“ nije zdrav, ali u ovakvim situacijama salatica teško da bi ikoga zasitila, pa čak i najmlađe posetioce.

Za najmlađe ne preporučujemo sladoled u kornetu na točenje, jer ga je teško obuzdati, uprkos njegovom bogatom ukusu. Dakle, sladoled u čašici. Izaberite neku klupicu u hladu i – dragi roditelji, babe, dede… vaš predah će trajati dok se ne pojede omiljena poslastica.

Za piće preporučujemo samo vodu!

Ada Ciganlija - za sve generacije

Ada za porodicu

Roditelji i njihova deca Adu uglavnom posećuju vikendom, tj. neradnim danima. Ono za šta se, osim kupanja, često odlučuju je iznajmljivanje bicikala sa „prikolicom“ u koju može da stane jedno dete.

Ova vožnja predstavlja pravu avanturu. Preporučujemo da ovo radite kada ipak ima manje gužve i kada nisu velike vrućine. Porodična zanimacija može da predstavlja i vožnja rolera (pod uslovom da svi članovi porodice umeju da stoje na točkovima).

Roštiljanje je jedan vidi porodične zabave na Adi. Ono je moguće u piknik prostorima planiranim za ovu namenu gde se nalaze opremljeni, ozidani roštilji, klupe i stolovi. Piknik prostor se nalazi nadomak igrališta za košarku i tenis, a u blizini jednog od javnih kupatila. Za roštiljanje koristite isključivo ovaj prostor kako ne bi došlo do požara.

Oni koji ne vole baš da planduju ili su na Adu došli javnim prevozom pa nisu mogli da ponesu opremu za roštiljanje, uvek kao opcija za ručak postoji jedan od restorana (kafića).

Sigurno je da na Adi ne možete da ostanete gladni, ali tako lako možete da ostanete praznog novčanika, jer je u većini restorana i kafića iće i piće skuplje nego što mnogi očekuju.

Ada Ciganlija - za sve generacije

Ada za mlade

Izgleda da za malo stariju decu, tinejdžere, studente, mlade uopšte na Adi Ciganliji ima najviše sadržaja. Kao prvo, kupanje je neizostavno.

Da li dolaziš sam ili u društvu, manje je važno jer tokom raspusta kada nema ni škole ni ispitnih rokova, na plažama Ade vrvi od mladosti. Bleja po kafićima „in“ je i danju i noću.

Za one koji su više okrenuti ka sportu tu je niz sportskih sadržaja. Počevši od mogućnosti da iznajme bajs ili rolere (ili donesu svoje i voze ih po postojećoj stazici za tu namenu), pa preko klasičnih sportova (fudbal, tenis, košarka, odbojka), sve do terena za golf (prostiru se na 35 hektara), bejzbol… Ada je i sedište nekoliko sportskih klubova među kojim su: veslački i kajakaški savezi, motonautički klub, golf klub…

Ada Ciganlija - za sve generacije
Foto: B. Jovanović

Na Adi postoji i poligon za „paintball“, veštačka stena, ski and „snowboard“ centar, centar vodenih sportova, tereni za ragbi i hokej na travi, staza za boćanje, trim staza, žičara za skijanje na vodi, bandži za one najhrabrije i željne adrenalina.

Od pre nekoliko godina na Adi je aktuelan i „Avantura park“ koji pre svega pruža – jedinstveno letnje druženje. Ovaj park je stecište dece, uglavnom, koja su ili ovde rođena ili vode poreklo sa ovih prostora, a tokom leta dolaze u Srbiju. Deo svog boravka u svojoj ili rodnoj zemlji svojih roditelja, provode u Avantura parku. Ovde se druže sa svojim vršnjacima i razmenjuju iskustva sa različitih strana sveta.

Oni željni znanja obavezno posete i Park nauke.

Oni kojima je ljubav „udarila i glavu“ sudbonosna „da“ mogu da izgovore, baš ovde, u Parku za venčanja. Potrebno je samo ranije da se prijavite i zakažete termin, prvo u opštini a podom i da se javite JP „Ada Ciganlija“.

Ada Ciganlija - za sve generacije
Foto: D. Bosnić

Ada za starije

Njima preporučujemo da na Adu dolaze ili u ranim jutarnjim ili u večernjim časovima (ali pre nego što počne ludilo po kafićima) jer je to za njihovu životnu dob najbezbednije.

Stariji sugrađani Adu obično koriste za opuštajuće šetnje, ali ima i onih koji se odluče za kupanje, dok još nisu velike gužve. Stanovnici naselja nadomak Ade (Čukarička padina, Banovo brdo, Žarkovo) redovni su posetioci ovog izletišta. Oni ovde sumiraju utiske, i planiraju ostatak dana. Bake i deke koji imaju i unuke u ove šetnje često vode i svoje naslednike, ranoranioce.

Adu vole i nudisti koji ovde imaju svoju plažu. Uglavnom je posećuju stariji. Od pešačke staze plaža je ograđena žicom i živom ogradom koja nije najsjajnije urađena pa prolaznici često „vire“.

Naravno, na Adi može da se igra šah, jamb, igre sa kartama, a i svako ima neku svoju specifičnu zanimaciju.

Ada Ciganlija - za sve generacije

Za sve generacije

U centru za vodene sportove do kraja letnje sezone svakog dana (od 10.00 do 19.00) otvorena je izložba „Kako se gradila Ada„. Udruženje učesnika omladinskih radnih akcija ovom postavkom podseća da je prelepa beogradska oaza počela da se gradi 1958. Deset godina je 15.000 brigadira gradilo nasip dužine osam kilometara kako bi se Ada zaštitila od poplava. Tu su radili srednjoškolci, studenti, mladi radnici, za koje je radna akcija imala i edukativan značaj, jer se i pored iscrpljujućeg fizičkog rada stizalo i da uči, bavi sportom, a uveče zapeva i zaigra uz logorsku vatru.

Razna takmičenja, sportski i kulturni događaji, festivali, humanitarne akcije, programi za decu i odrasle deo su raznovrsne letnje ponude na Adi Ciganliji.

Ada Ciganlija - za sve generacije

***

Do Ade tokom leta voze i sezonske linije (Ada 1 – Ada 6), a do nje svakodnevno saobraćaju i autobusi javnog prevoz na linijama 37, 23, 51, 52, 53, 58, 85, 88 i 89.

Od novobeogradskog Bloka 70 do Ade čamcem se stiže za 10 minuta. Sa sobom na čamac možete da ukrcate i bicikl. Ovog leta problem imaju biciklisti koji su naviknuti na trasu pored Save zbog radova na Savamali. (danubeogradu.rs)

Ada Ciganlija - za sve generacije Ada Ciganlija - za sve generacije

Uređuje: Nada Mandić