Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Zvezdane staze: Sledeća generacija – ispred svog vremena
Zvezdane staze: Sledeća generacija

Zvezdane staze: Sledeća generacija – ispred svog vremena

Po pitanju tehnologije kultna serija „Zvezdane staze: Sledeća generacija“ bila je daleko ispred svog vremena.

Izumi koji su nam pre dvadeset godina izgledali kao čista naučna fantastika danas su postali stvarnost. Saznajte kojim naprednim uređajima se koristila posada svemirskog broda Enterprajz, a koje danas koristimo u svakodnevnom životu.

Univerzalni prevodilac

Bilo bi ludo uopšte i pomisliti da možemo da posedujemo uređaj koji će bilo koji jezik na svetu pretvoriti u nama razumljiv jezik. To znači da bismo mogli da putujemo bilo gde i da se sporazumevamo s bilo kim. U mnogim epizodama „Zvezdanih staza“ svemirski putnici se koriste univerzalnim prevodiocem koji u realnom vremenu dekodira sve što govore vanzemaljci. Iako je nama danas dostupna aplikacija po imenu Voice Translator, ona, nažalost, i dalje ne razume sve jezike sveta, ali pouzdana je sa čak 71 jezikom.

Tablet

Ono što je danas nezamenljiv tehnološki dodatak svake torbe posada svemirskog broda poznavala je kao Personal Access Dana Device, skraćeno poznat i kao PADD. Na tabletu možemo da radimo sve, a u „Zvezdanim stazama“ se koristio za upisivanje koordinata, gledanje filmova i slušanje muzike.

Klizna vrata

Klizna vrata nalaze se u većini javnih ustanova i već smo navikli na njih, ali ekipa iz „Zvezdanih staza“ imala ih je praktično kod kuće. Ne bi bila loša ideja da se neko seti i počne da ih ugrađuje u kuće i stanove umesto običnih vrata.

Trikoder

Uređaj koji je posada Enterprajza koristila za skeniranje bioloških, geoloških i meteoroloških anomalija zvao se trikoder i u svemiru je bio veoma koristan za merenje nivoa kiseonika ili detektovanje potencijalne opasne zaraze na nekoj planeti. Godine 2012. profesor sa univerziteta u Ontariju izradio je prototip takvog uređaja koji skenira magnetna polja i koji nam omogućava da otkrivamo nevidljive pojave koje se nalaze svuda oko nas i koje ne vidimo golim okom.

Bežična bubica

Važnost diskretne komunikacije najbolje je razumela posada svemirskog broda kada je za posebno delikatne razgovore koristila bežičnu bubicu.

Iako je bubica koja se koristila na svemirskom brodu bila vidljiva svima, kada se tek pojavila u stvarnom svetu, svi koji su je koristili i još pritom gestikulirali tokom razgovora, drugima su izgledali kao pravi ludaci.

***

Ako želite da se prisetite drugih briljantnih tehnoloških otkrića s kojima su nas upoznali najdraži putnici po svemiru, posetite internet televiziju Pickbox. Stigle su „Zvezdane staze: Sledeća generacija“. Kapetan posade Žan-Lik Pikar vodi vas na uzbudljivu svemirsku avanturu! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.